FUB-leder Tor Eirik Rasmussen.

Foreldreutvalg er bekymret:

– Statusen og lønna til barnehagelærerne må opp

Det er den tydelige beskjeden fra FUB-leder Tor Eirik Rasmussen. På fem år har antallet som vil bli barnehagelærere falt med 40 prosent. 

Publisert Sist oppdatert

Uttalelsen kommer etter at søkertallene for lærerutdanningene kom fredag. I fjor var det en kraftig nedgang i søkningen til barnehagelærerutdanningen, til tidenes laveste nivå. I år står tallene på stedet hvil - like lavt som i fjor. 

– Jeg er glad for at vi kanskje har sett bunnen, men jeg ikke fornøyd med at søkertallene er så lave, sier Tor Eirik Rasmussen, leder i FUB (Foreldreutvalget for barnehager).

– Jeg er også skuffet over at statsråden når han sier at det er godt at søkertallene ikke faller videre. De burde vært mye høyere, spesielt med tanke på regjeringens barnehagestrategi. Der står det at vi innen 2030 skal ha 60 % barnehagelærerdekning, sier Rasmussen.

Han minner om at det tar noen år å få studenter gjennom utdanningsløpet også.  

– SSB har regnet ut at vi kommer til å mangle 13.000 barnehagelærere i 2030. Det er 40 prosent mangel, så det er sterkt bekymringsverdig når vi ser tallene som kom fredag. 

– Hva er tiltakene FUB mener bør iverksettes?

– Det må bli mer attraktivt å være barnehagelærer. Mange sier de vurderer å slutte, en tredel av barnehagelærerne under 55 år har forlatt yrket de 10 siste årene og sykefraværet er skyhøyt mange steder. Det ser ikke lyst ut.

Han mener en del av jobben handler om å sørge for at barnehagelæreren ikke går hjem hver dag med dårlig samvittighet. 

– De skal bruke tid på det som faktisk betyr noe, som er å ta vare på ungene.

– Konkret, hva er tiltakene dere mener må til?

– Heve statusen, og det må tilføres mer midler, både penger og folk. Lønna må opp, avslutter FUB-lederen.

 

Powered by Labrador CMS