Thom Jambak, nestleder i Utdanningsforbundet.

Søkertallene til lærerstudiene stuper videre:
– Trist, dramatisk og alvorlig

– Vi får lærermangel i fremtiden, sier Thom Jambak nestleder i Utdanningsforbundet. Gjør noe med arbeidsforhold og lønn, er hans oppfordring til regjeringen.

Publisert

Stadig færre ønsker å bli lærer. Søkertallene til lærerutdanning falt for femte år på rad, viser ferske tall fra Samordna opptak

Aller verst er fallet for grunnskolelærerutdanningene, hvor antallet førstevalgsøkere har falt med over 10 prosent fra fjoråret.

For barnehagelærerutdanningen står det på stedet hvil sammenlignet med for ett år siden, men fjoråret var et solid bunnår etter flere år med nedgang.

– Det er trist, dramatisk og alvorlig, sier Thom Jambak, nestleder i Utdanningsforbundet.

Han sier det dramatiske fallet de siste årene betyr dystre utsikter.

– Denne nedgangen viser at vi kommer til å få lærermangel i fremtiden, og læreryrket er et av de viktigste yrkene i samfunnet, sier han.

– Arbeidsforhold og lønn

Under fremleggingen av søkertallene ramset forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) opp en rekke tiltak regjeringen har satt i gang, men det meste handlet om opptakskrav og endringer i selve lærerutdanningen.

– Statsråden snakket lite om det barnehagelærere og lærere kanskje er mest opptatt av, nemlig arbeidsforholdene de har?

– Vi etterlyser kraftfulle tiltak for å møte de utfordringene lærerne ser i skolen, og for barnehagelærerne handler det mye om bemanningssituasjonen. Lærerne har lenge snakket om at de mangler tid til å gjøre jobben de er satt til, og alle de forventningene som ligger på lærerne. Nå, med vår og lønnsoppgjør, er det også naturlig å snakke om et av de viktigste rekrutteringstiltakene, nemlig bedre lønn, sier Jambak.

– Hva må regjeringen få satt i gang med først?

– Nå har vi inngått et samarbeid med regjeringen og partene i arbeidslivet om å bedre lærerrekrutteringen, og nå må tiltakene komme i gang. Arbeidsforhold og lønn er det aller viktigste.

– Har pågått lenge

– Det blir ofte trukket fram i denne debatten at det er for mye negativt snakk om læreryrket, at det må fremsnakkes mer. Tror du negativ omtale av læreryrket gjør at færre søker seg til utdanningene?

– Jeg tror definitivt ungdom ser hva mediene skriver om læreryrket, men det viktigste for oss er å vise hva våre medlemmer sier. Så er det viktigste fra myndighetenes side å iverksette tiltak. Dette har pågått lenge nå, så tiltak burde kommet for lenge siden. Vi er utålmodige etter å så kraftfulle og virkningsfulle tiltak for å få søkertallene opp og få en bedre arbeidssituasjon for barnehagelærere og lærere, sier Jambak.

Powered by Labrador CMS