Palestinske barn i Deir-al-Balah på Gazastripen går på skole i midlertidige telt på grunn av israelske angrep.

Utryddingen av palestinsk utdanning

Debatt: Norske våpenselskap kan potensielt brukes i bombeangrep mot skoler, elever og lærere. Som lærere kan vi ikke sitte og se på.

Publisert

Tirsdag 11. juni deltok Lærere for fred i Gaza sammen med 600 andre aksjonister på demonstrasjonen «Ingen norske våpen til Israel», arrangert av Palestinakomiteen i Oslo. Demonstrasjonen var rettet mot seminaret til Forsvars- og Sikkerhetsindustriens forening på Clarion Hotell i Bjørvika.

Hensikten med seminaret var å diskutere amerikanske innkjøpsregler for våpen. Blant gjestene var de amerikanske våpengigantene Lockheed Martin, RTX, BAE Systems, Northrop Grumman og Leonardo som forsyner Israel med jagerfly, missiler og ammunisjon. Lockheed Martin leverer blant annet F-35-jagerfly til Israel som er utstyrt med skrogdeler fra Kongsberg Gruppen. Kongsberg Gruppen var sammen med Nammo medarrangører av seminaret. Nammos M-72-rakettkastere er blitt brukt av israelske soldater i Gaza etter 7. oktober. Både de amerikanske og norske våpenselskapene bidrar altså med våpen og våpendeler til det som etterforskes som et folkemord av Den internasjonale domstolen (ICJ).

Bare noen dager før demonstrasjonen, torsdag 6. juni, ble en FN-drevet skole i flyktningleiren Nuseirat angrepet av israelske kamplfly. Flyene fyrte av missiler mot skolen og de internt fordrevne palestinske flyktningene som hadde søkt tilflukt der. Over 40 mennesker ble massakrert mens de lå og sov, de fleste av dem var kvinner og barn.

FN uttrykte allerede i april dyp bekymring over den systematiske ødeleggelsen av det palestinske utdanningssystemet. Da var 80 prosent av Gazas skoler ødelagt, og FN advarte mot «scholasticide». Begrepet er fra den palestinske Oxford-professoren Karma Nabulsi. Han viser til hvordan Israel siden Nakba i 1948 målrettet har angrepet elever, studenter, lærere og professorer, samt skoler og universiteter. I løpet av de siste ni månedene har Israel intensivert sitt scholasticide fra systematisk ødeleggelse til total utslettelse av all utdanning.

I april var over 5479 studenter, 261 lærere og 95 universitetsprofessorer drept. De tre siste månedene har antall tapte menneskeliv og hardt skadde økt betraktelig. Angrepene er ikke isolerte hendelser, men presenterer «et systematisk voldsmønster som tar sikte på å demontere selve grunnlaget for det palestinske samfunnet», ifølge FNs uttalelse. De ser dette i sammenheng med utslettelsen av Gazas kulturarv hvor biblioteker og nasjonalarkiv bombes i et forsøk på å viske ut Palestinas historie.

Norskeide selskaper profitterer på våpenproduksjon. Ikke minst tjener den norske staten grovt på Oljefondets investeringer i våpenselskap som leverer våpen til Israel i stor skala. Oljefondet har aksjer for 51,7 milliarder kroner i internasjonal våpenindustri som er med på å styrke Israels krigføring i Gaza. Av dem er 6,7 milliarder kroner investert i Raytheon/RTX som selger missiler, bomber, jagerflydeler og våpensystemer til det israelske militæret. Oljefondet er også investert i selskaper som tjener penger på den israelske okkupasjonen. Ifølge rapporten “Don’t buy into Occupation” har Oljefondet investert 13,2 milliarder amerikanske dollar i de 51 viktigste selskapene som opprettholder okkupasjonen av Vestbredden. Utdanningen i Norge er offentlig finansiert. Vi lærere kan ikke godta at våre lønninger finansieres av okkupasjon eller av en våpenindustri som bomber elever og kolleger i Palestina.

    Vissheten om at våpen produsert av norske våpenselskap potensielt kan brukes i bombeangrep mot skoler, elever og lærere, bør være nok til at Utdanningsforbundet og andre forbund som organiserer ansatte i skolen støtter opp om Palestinakomiteens krav:

  • Sluttbrukererklæring for våpeneksport til USA og andre allierte land. Norge må sikre at norske våpen, våpendeler og militært materiell ikke videreselges til Israel.
  • Norsk våpenindustri må bryte samarbeidet med alle selskaper som forsyner Israel med våpen.
  • Oljefondet må deinvestere fra all våpenindustri som forsyner Israel med våpen, fra alle israelske selskaper, og fra alle selskaper som er involvert i de ulovlige bosetningene.
  • Samtidig må vi kreve at bombing av skoler, universiteter og biblioteker opphører, og at de ansvarlige må stilles for retten. Vi må ta imot elever med familie, lærere og professorer som trenger øyeblikkelig helsehjelp, og vi må være de første til å kreve at Norge bidrar i gjenoppbygningen av det palestinske utdanningssystemet.

*) Dette innlegget ble opprinnelig publisert i Klassekampen 17. juni.

Powered by Labrador CMS