Daniel C. E. Hägglund

Forsvarer politianmeldelser av elever ned til 12 år

– Et møte med politiet vil sende et signal om at skolen ikke aksepterer slike handlinger, sier skolebyråd i Bergen, Daniel C. E. Hägglund.

Publisert Sist oppdatert

I slutten av mai ble det kjent at Hägglund innførte tiltak som gjør det mulig for rektorer å politianmelde egne elever ned til 12 år

Hägglund uttalte til Bergens Tidende at «en anmeldelse skal virke preventivt». 

Det har fått  SVs Mikkel Grüner til å reagere. 

I et brev til skolebyråden ber Grüner om svar på hvilket grunnlag Hägglund mener at politianmeldelser av skoleelever i denne alderen vil virke preventivt, og om det finnes faglig dokumentasjon eller forskning som underbygger en slik antagelse.

Hägglund svarer at dette er en ansvarliggjøring av rektorene, som står nær situasjonen, elevene og de ansatte, og som derfor har gode forutsetninger for å vurdere når det kan være aktuelt å involvere politiet.

Han understreker at formålet med å anmelde ikke er at gjerningspersonen skal straffes.

«Likevel kan en anmeldelse av et barn under kriminell lavalder i noen tilfeller være hensiktsmessig. (…) I tillegg vil et møte med politiet sende et signal om at skolen ikke aksepterer slike handlinger. Den viktigste funksjonen med å anmelde er at det skal virke preventivt, gjennom at vissheten om at en handling kan bli anmeldt, skal få personen til å avstå fra handlingen. Hvis handlingen allerede er begått, kan anmeldelse påvirke gjerningspersonen til å avstå fra nye lovbrudd i fremtiden», skriver skolebyråden i sitt svar.

 

© Utdanningsnytt

Powered by Labrador CMS