I en undersøkelse sa 37 prosent av elevene som svarte, at de kjenner noen i skolen som av og til ikke har nok mat å spise.

Elever deler mat med klassekamerater i dyrtida

I Storbritannia sier 28 prosent av elevene at de deler mat med sultne jevnaldrende. 

Publisert

Elevene sier det skjer minst to til tre ganger i måneden. Nesten 4 av 10 sier de kjenner noen som av og til ikke har nok mat å spise på skolen. Det melder Education Business, et nettmagasin for informasjon i offentlig sektor.

Undersøkelsen ble utført av Survation på vegne av kampanjen No Child Left Behind. Den største lærerfagforeningen i landet, National Education Union (NEU) står bak kampanjen.

1500 foreldre og 1500 barn ble spurt. Det vil si 1000 av hvert slag i England, og 500 i London; sistnevnte ett år etter at borgermester Sadiq Khan utvidet gratis skolemat til å gjelde for alle byens barn. 

Ifølge undersøkelsen reduserte 52 prosent av foresatte i England matinnkjøp, 59 prosent strøm og 36 prosent fritidsaktiviteter for barna. I London hadde 41 prosent foreldre kuttet i matinnkjøp. Imidlertid melder 78 prosent av de svarende i London om noe eller betydelig bedring i økonomien grunnet gratis skolemat.

33 prosent foresatte som sliter med matutgifter, melder å ha mindre, eller mindre sunn, mat i barnas niste. 45 prosent av de foresatte melder at de fra høsten 2023 har kuttet ned på rødt kjøtt, 38 prosent har kuttet ned på fersk frukt og 32 prosent på fisk. 

Aktivister krever at statsminister Rishi Sunak tilbyr gratis skolemåltider til de 4,6 millioner barna i statlige grunnskoler i England, slik London, Wales og Skottland har gjort. 88 prosent foresatte utenfor London støtter utvidelse av gratis skolemat til alle grunnskolebarn i England, mens 66 prosent støtter en slik endring ‘sterkt’.

Powered by Labrador CMS