Fabian Hagman (3) (t.v.) og Andreas Amaru B. Madruga (3) i Kolbotn barnehage.

Slik skaper barnehagen spennende lekemiljø i skyggen

I Kolbotn barnehage lager personalet fristende lekemiljø under et solseil og har lesestund i skyggen av trærne i skogen. Alt for å beskytte barna mot solen.

Publisert Sist oppdatert

– Spennende lekemiljø i skyggen, der vann er hovedelementet, er en god ting på solfylte og varme dager, sier pedagogisk leder Trine Gundersen i Kolbotn barnehage i Nordre Follo i Akershus. 

Den er én av rundt 2000 barnehager som har valgt å være «Solsmart barnehage» i regi av Kreftforeningen. Barnehagen har gjort flere smarte grep for å beskytte barna mot solen.

Vannlek på varme dager

En del av uteområdet er dekket av et seil, og i skyggen av seilet har pedagogisk leder Gro Strøm Engebretsen satt frem en balje med vann og laget et podium av matkasser, der barna kan plukke det de vil av dinosaurer, vannflasker, tomme ketchupflasker, plastrør og kunstige planter.

– Vi setter frem elementer vi vet kan inspirere til lek og noe vi vet de liker. Noe er definerbart og noe er mer udefinerbart, slik at barna kan bruke fantasien og selv finne ut hva de vil bruke det til, sier Gundersen.

Pedagogisk leder Trine Gundersen i Kolbotn barnehage.

Treåringene Fabian Hagman og Andreas Amaru B. Madruga kommer ut etter å ha spist. De hviner frydefullt da de ser hva som er satt frem under solseilet. Guttene blir stående og se på podiet og baljen med vann mens de smiler, før Fabian griper et plastrør og en ketsjupflaske, som han fyller med vann. Han trenger hjelp til å skru igjen lokket – og så er han klar for å sprute vann inn i røret. 

En venn kommer bort og vil prøve det samme. De tre guttene lar dinosaurene få plaske rundt i baljen – og dusjer dem med vann fra flaskene. Så plantene vannes rikelig.

– Vi spiser som regel inne på varme dager, eller tar med oss maten ut i heksehuset, sier Engebretsen.

Heksehuset er en lavvo i skogen på barnehagens uteområde, der de også slapper av og leser bøker når solen er sterk.

Pedagogisk leder Trine Gundersen leser om Mamma Mø for Fabian og Andreas i skyggen inne i lavvoen i Kolbotn barnehage.

– Vi er heldige som har skog og naturlig skygge på baksiden av barnehagen. Vi fester hengekøyer mellom trærne, sier Gundersen.

Fabian og Andreas kryper oppi en hengekøye.

Barnehagens solsmarte tips

 Vær bevisst på å oppholde dere i skyggemiljø. Heng opp et solseil dersom dere trenger ekstra skygge. 

Invitér barna inn i skyggen ved å legge til rette for spennende lek.

 Hos oss kommer barna ferdigsmurte med solkrem. Vi smører dem en til to ganger i løpet av dagen med faktor 50 eller minimum 30.

 Hjelp barna på med hodeplaggene når de tar dem av seg. Pass ekstra godt på dem som ikke har så mye hår.

 Få i barna nok drikke.

Lek med vann i skyggen.

 Barna trenger pauser fra solen – og det å hvile i hengekøyer i skyggen fra trærne, kan anbefales.

Kilder: Pedagogisk leder Gro Strøm Engebretsen og pedagogisk leder Trine Gundersen, som også er utdannet hudpleier.

– Se, hengekøyen har 17. mai-farger, sier Andreas og peker.

Pedagogisk leder Trine Gundersen i Kolbotn barnehage

De to vennene blir liggende og se på trærne som strekker seg mot himmelen. De får hjelp til å lage fart, slik at hengekøyen blir til en morsom huske.

– Vi tar mange av «innelekene», som Duplo og spill, med oss ut i skyggen. Barna blir slitne i varmen, så vi prøver å ha rolige aktiviteter ute og passer på at barna får mange pauser fra solen, sier Gundersen.

Engebretsen sier at de gjerne tar med seg en gitar og et pledd ut. Så setter de seg i skyggen og synger og spiller.

Et bevisst valg

Kolbotn barnehage er én av rundt 2000 barnehager, som har valgt å være «Solsmart barnehage» i regi av Kreftforeningen.

– Ved å ta et aktivt valg om å bli «Solsmart» viser personalet at de tar godt vare på barn og voksne i solen, sier spesialrådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen.

Nesten ni av ti «Solsmarte barnehager» mener det å være med, har hatt betydning for solrutinene deres, ifølge en undersøkelse Kreftforeningen har gjort.

– De ansatte blir mer bevisste på solbeskyttelse, og det er enklere å kommunisere solråd til foreldre, sier Stensrud.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet og Kreftforeningen sin årlige solvaneundersøkelse viser en gledelig tendens til at foreldre beskytter barna stadig bedre, og at de beskytter dem på flere måter.

Med en hengekøye i skyggen av noen trær, får barna fri fra sola.

– Nesten alle smører barna med solkrem, og rundt 65 prosent sier at de også begrenser tiden i direkte sol, samt passer på at barna bruker klær som beskyttelse. Fortsetter denne tendensen, fra barnehagealder og oppover, håper vi å se resultater på hudkreftstatistikken i årene fremover, sier Stensrud.

Ekstra krav til personalet

– Vi har blitt enda mer bevisste på å være gode til å beskytte barna mot solen etter at vi ble en «Solsmart barnehage». Å være i skyggen, ta pauser, hjelpe barna med å få på seg solhattene og capsene når de tar dem av seg … Barna er ikke like gode som oss voksne til å kjenne etter. Det stiller ekstra krav til personalet og de lekemiljøene vi tilbyr i skyggen, sier Gundersen.

Under et seil som beskytter mot sola utforsker barna i Kolbotn barnehage hva som flyter i baljen med vann sammen med barnehagelærer Britt Marks.

Vann på lekekjøkkenet og vannleker, som vannbane-byggesett fra Aqua Play, er populært i Kolbotn barnehage – og minst like henrykt blir barna når de får løpe gjennom vannsprederen på varme dager.

 

© Utdanningsnytt

Kreftforenings solsmarte råd

Barn og voksne skal ha trygg utetid også på solrike dager.

Legg opp dagen slik at spising, aktiviteter og lek kan skje i skyggen eller inne når solen steker.

Pass på at barna har på lette klær og noe på hodet.

Smør barna godt med solkrem med minimum faktor 30 før dere går ut om formiddagen. Barna trenger å smøres på nytt etter to timer, og hvis de har badet eller svettet bort kremen.

Barn trenger voksne rollemodeller, som også beskytter seg i solen.

Ta kontakt med kommunen/barnehagens eier hvis dere mangler skyggemulighet.

Oppfordre til at barna har med solhatt og solkrem i barnehagen.

Foreldre trenger en påminnelse om barnehagens solrutiner hver vår.

Kilde: Spesialrådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen.

Powered by Labrador CMS