Geir Røsvoll, leder i Utdanningsforbundet

Krever slitertillegg for barnehageansatte

Utdanningsforbundet mener barnehageansatte må bli omfattet av slitertillegget som er en del av den nye pensjonsavtalen. 

Publisert

Denne uken vedtok Stortinget en ny pensjonsavtale.  Med den øker pensjonsalderen for ansatte i staten til 72 år, slik den alt er for privat næringsliv. Det betyr at arbeidsgiver kan avslutte arbeidsforholdet når den ansatte når denne alderen. 

Men avtalen omfatter også en egen ordning som sikrer dem som ikke orker å stå løpet ut, et såkalt slitertillegg.  Slitertillegget sikrer de som må gå av ved 62 år 0,25 G i folketrygden. 

Partene i arbeidslivet skal nå bidra til å utforme ordningen, ifølge avtalen. I tillegg skal det gjøres et arbeid for å sikre at folk får tilrettelegging, hjelpemidler og andre tiltak for å unngå at de sliter seg ut i arbeidslivet. 

Utdanningsforbundet har i utgangspunktet vært imot å heve aldersgrensen for pensjon med økende levealder. Nå som det skjer, mener de slitertillegg også må gjelder for barnehageansatte. Det er svært få barnehageansatte som klarer å stå i jobb etter fylte 62 år og mange blir uføre. 

En undersøkelse fra 2015 viste at én av tre barnehageansatte er under 63 år når de forlater arbeidsstyrken.

– Å jobbe i barnehage er noe av det mest givende man kan gjøre. Men det er også forbundet med høy emosjonell belastning. Vi kommer til å jobbe hardt for at barnehagelærere blir ivaretatt i det nye pensjonssystemet, sier Utdanningsforbundets leder, Geir Røsvoll til udf.no. 

Som toppidrett

Da forslaget til den nye pensjonsavtalen kom i fjor sommer var det nettopp mange ansatte i barnehage som reagerte. Utdanningsnytt snakket blant annet med Tina Sjursen som er pedagogisk leder i Eplekneika barnehage i Oslo. Hun fortalte at jobben i barnehagen krever at hun er i god form.

– Jeg skulle gjerne blitt i barnehagen til jeg ble 70, men det er urealistisk, sa Sjursen. 

Hun sammenlignet det å jobbe i barnehage med toppidrett. 

– Vi må alltid være på, vi må være i leken, være på i aktivitetene og være skjerpet når det skjer uventede ting som skader og ulykker. Jeg er sprek, men å tro at jeg skal prestere på dette nivået når jeg er 70 år ville vært kunnskapsløst ut fra det tallene viser, sa Sjursen. 

Hun får støtte av UDF-leder Geir Røsvoll. 

– Det er åpenbart at de barnehageansatte må være en del av ordningen med slitertillegg, sier han. 

Powered by Labrador CMS