Kristiansund Idrettsbarnehage. Hege Henden Nørbech, tillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Kristiansund innfelt.
Kristiansund Idrettsbarnehage. Hege Henden Nørbech, tillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Kristiansund innfelt.

Tillitsvalgt om tilsynssak mot Læringsverkstedet:
– Penger som skulle gått til barna

Tillitsvalgte i Kristiansund og Stavanger er positive til at Utdanningsdirektoratet fører tilsyn med Læringsverkstedets eiendomssalg.

Publisert

– Det er veldig bra at direktoratet fører tilsyn med sånne ting, og at de følger opp. Eierne av kjeden har tjent enormt med penger, sier Hege Henden Nørbech til Utdanningsnytt.

Hun er tillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Kristiansund. I kommunen har Kristiansund idrettsbarnehage fått et tilbakebetalingskrav på 15,3 millioner kroner, i en foreløpig tilsynsrapport fra Utdanningsdirektoratet. 

Til sammen krever direktoratet 37 millioner kroner tilbakebetalt denne og to andre Læringsverkstedet-barnehager. Som Utdanningsnytt meldte på tirsdag, er de tre barnehagene bare en liten del av stor eiendomstransaksjon på 140 barnehagebygg. 

Kort fortalt mener Utdanningsdirektoratet at barnehagene ble tappet for penger, da de ble solgt til det svenske eiendomsselskapet SBB.

– Blir lei meg

I Kristiansund kommune er det totalt fire Læringsverkstedet-barnehager, hvorav samtlige leier bygg av Barnehagebo AS, som ble solgt til SBB.

Nørbech understreker at kritikken kun dreier seg om selve eiendomssalget, som er foretatt sentralt i konsernet, ikke noen av de ansatte lokalt. 

– Vi har et godt samarbeid med Læringsverkstedet-barnehagene i kommunen, sier hun.

Nørbech forteller at hun ikke kjenner til detaljene i saken, utover det hun har lest i pressen.

– Men jeg blir lei meg, hvis det er slik at de har tatt verdier fra barnehagene og puttet dem i egen lomme. Dette er penger som skulle gått til barna. 

– På sin plass med tilsyn

Hun frykter på generelt grunnlag at barna vil få et dårligere tilbud, dersom barnehagenes verdier forsvinner ut av barnehagene. 

Nørbech forteller at Kristiansund kommune har en del levekårsutfordringer, og at hun derfor mener det er ekstra viktig at penger som blir brukt på barnehage, blir brukt riktig.

– Hvis denne overføringen er gjort for å trekke ut penger, så er det på sin plass med et tilsyn, og at det får konsekvenser. Vi ønsker jo at penger som bevilges til barnehagene skal brukes på barna, sier Nørbech. 

Tilbakebetalingskrav på 16,3 millioner i Stavanger

Truls Johansen Hagland, leder for Utdanningsforbundet i Stavanger skriver til Utdanningsnytt at de først og fremst er opptatt av å ivareta sine medlemmer i forbindelse med tilsynet. 

Han synes det er bra at Utdanningsdirektoratet gjør slike tilsynssaker, samtidig som han understreker at det snakk om foreløpige tilsynsrapporter.

– Vi vet at de ansatte og våre medlemmer i Læringsverkstedet Forus, som dette gjelder, gir god kvalitet i tilbudet til barna, skriver han.

Læringsverkstedet Forus har fått et tilbakebetalingskrav på 16,3 fra Utdanningsdirektoratet i en foreløpig tilsynsrapport. I Stavanger kommune er det to andre barnehager som leier bygg av Barnehagebo AS.

Vil sikre at midlene blir i barnehagene

Hagland forteller at Utdanningsforbundet Stavanger er opptatt av at penger fra offentlige tilskudd kommer barna til gode. Han mener lovkravet om at hver private barnehage skal være et selvstendig rettssubjekt, som ble innført i fjor, er et viktig tiltak for å oppnå det. 

Kravet betyr at barnehagene må være registrert som et eget selskap med eget regnskap. Målet er at det skal være enklere å følge pengestrømmen i de private barnehagene.

– Når Utdanningsforbundet, både sentralt og her lokalt støtter en demokratisk styring av barnehagesektoren, handler det mye om sikring av at midlene som er bevilget til barnehage, blir i barnehagen og at mulighetene for eierprofitt reduseres, skriver han.

Powered by Labrador CMS