Mitt barnehageminne: Christian Strand (43), serieskaper og programleder i NRK, samt skuespiller og sanger.

Christian Strand: – Et 40 års langt vennskap startet i barneparken 

Agnete Gjerset har vært en av Christian Strands nærmeste venner helt siden de ble kjent i barneparken på Siggerud.

Publisert Sist oppdatert

– Agnete er fortsatt blant mine aller nærmeste venner, sier Christian Strand (43). 

Den kjente programlederen fra NRK, som er adoptert fra Indonesia, begynte i parken på Siggerud i Nedre Follo i Akershus da han var et par år gammel. 

Nå er han aktuell med en dokumentarserie på NRK, der Christian reiser tilbake til Indonesia for å undersøke sin adoptivhistorie.

Minnes den gode stemningen

Christian gikk i barneparken frem til han startet i femårsklubben. Barnepark var et vanlig alternativ til barnehage på 80-tallet. Åpningstiden i barneparkene var begrenset sammenlignet med barnehage. Som regel var parkene åpne fra klokken 10 til 14. Selv om Christian ikke kan peke på så mange konkrete minner fra parken på Siggerud, minnes han stemningen.

– Det var alltid veldig god stemning der. Jeg husker at jeg ikke ville hjem når mamma kom for å hente meg, sier Christian.

Han minnes at de voksne var snille og hyggelige. Barna trivdes. Mange av dem begynte senere i klassen til Christian på Siggeud skole.

– Det er ikke bare Agnete, men også noen flere av de jeg pleide å huske og leke i sandkassen med i parken, som fortsatt er blant mine beste venner i dag, sier han.

Elsket å kle seg ut

Christian kan lett se for seg den gamle barnepark-bygningen.

– Det var et langt, rødt bygg, som vi oppholdt oss i når vi ikke var ute. Uteplassen var veldig stor. Det opplevdes i alle fall slik på den tiden, sier han med et smil. 

Christian likte godt å gå tur i skogen, huske og leke i en stor trebåt i barneparken. Parkvenninnen Agnete Gjerset minnes også at de hadde det gøy i trebåten.

– Christian og jeg dro langt til sjøs i storm og uvær, sier hun.

Agnete trekker også frem at de lekte mor, far og barn, klatret i trærne – og ikke minst at de elsket karneval og å kle seg ut i barneparken.

Det Agnete Gjerset husker aller best fra barndommen, var da hun smugspiste Marie-kjeks med vennen Christian Strand, som hun var nabo med.

 

Smugspiste Marie-kjeks

Det som likevel toppet alt i vennskapet med Christian i barndommen, var å smugspise Marie-kjeks, ifølge Agnete.

– Jeg fikk aldri Marie-kjeks hjemme, men Christian hadde alltid noen på lur, sier hun.

Christian og Agnete var naboer frem til de var fem år gamle.

– Da jeg skulle flytte helt til andre siden av Siggerud, var det verste at jeg skulle flytte så «langt» fra Christian. Heldigvis klarte vi fint å beholde vennskapet til tross for den ekstra kilometeren mellom oss, sier Agnete og smiler.

 

Lek og kjærlighet

Christian mener at noe av det viktigste vi kan gi barna våre, er lek og kjærlighet.

– Jeg fikk selv mye lek og kjærlighet hjemme, i barneparken og på skolen. Det har gitt meg en trygghet, som gjør at jeg kan mestre det meste, sier han.

Christian håper at hans egne sønner, Liam og Oliver, vil sitte igjen med minner om sin barndom som en tid som var god.

– Jeg håper de vil tenke tilbake på at vi lot dem utforske, leke, være nysgjerrige, oppleve nye ting, lære og etablere gode vennskap, sier tobarnsfaren.

Christian Strand (43)

Serieskaper og programleder i NRK, samt skuespiller og sanger

Fra: Født i Indonesia, oppvokst i Follo kommune i Akershus

Bor i: Oslo.

Familie: Gift med Madeleine Strand og pappa til Liam (9) og Oliver (8)

Aktuell med: NRK- dokumentaren Gitt bort, der Christian reiser tilbake til Indonesia for å undersøke sin adoptivhistorie og boka Hva hvis - min reise for å finne meg selv.

Powered by Labrador CMS