Maja Lunde mener fortellinger og skaperglede er en viktig del av barndommen.

Maja Lunde glemmer aldri omsorgen hun fikk av en helt spesiell person i barneparken

Erna, som drev barneparken, gjorde henne trygg.

Publisert Sist oppdatert

– Minnene fra barneparken er bedre enn minnene fra barnehagen. Det skyldes «tante» Erna, som drev barneparken og var dagmamma for meg før og etter åpningstid. Hos henne hadde jeg det trygt og godt, sier forfatter Maja Lunde.

Maja gikk i barneparken på Lille Bislett i Oslo fra hun var tre til fem år gammel. Senere gikk hun i Eilert Sundts barnehage på Blindern, fra hun var fem til sju år. I barnehagen hadde Maja fulle dager, men siden moren var student, var hun ikke den som ble hentet sist.

Les også: Cecilie Skog: – Barneparken gjorde meg robust

Fryktelig sjenert

– I barnehagen var jeg fryktelig sjenert. Jeg husker at jeg hadde få venner det første året. Siste året i barnehagen ble bedre, men jeg begynte først å trives skikkelig da jeg begynte på skolen. Der fikk jeg fort en bestevenninne som ga mye trygghet. I tillegg var jeg en rolig og læringssulten unge, som nok trivdes bedre i skolesituasjonen enn i den mindre strukturerte barnehagen, sier Maja.

Aller best likte Maja tiden før og etter barneparken. Da var Erna, som også drev barneparken, Majas dagmamma. Maja husker henne som omsorgsfull og trygg.

I barneparken, derimot, trivdes den lille jenta godt, takket være en ansatt hun aldri glemmer. Og aller best likte Maja tiden før og etter barneparken, da hun hadde damen som drev barneparken helt for seg selv.

– «Tante» Erna var trygg og omsorgsfull – og veldig glad i meg. Hun var i tillegg svært kristen og tok meg med på møter i indremisjonen. Jeg hadde det som plommen i egget, der jeg var omgitt av snille damer som ga meg kake, forteller Maja.

Forfatteren minnes at hun sa til moren: «Jeg og «tante» Erna er kristne, vi, mamma. Men det er ikke du». Maja ler. Kristendommen la hun ganske raskt bak seg, men fanget til «tante» Erna vil hun alltid huske. Maja kan ikke lenger seg for seg noen andre voksne enn Erna fra tiden i barnehagen og barneparken.

Høytlesning hjemme

– Var det et kreativt eller litterært fokus i barneparken eller barnehagen som kan ha vekket forfatterspiren i deg?

Maja Lunde (47)

forfatter og manusforfatter blant annet for Barnas supershow på NRK Super og TV-seriene Hjem og Side om side på NRK1 og filmene Flukten over grensen og Battle

Fra: Oslo

Bor i: Oslo

Familie: er gift med Steinar og har tre sønner på 12, 14 og 18 år

Aktuell med: romanen Drømmen om et tre og barneboken Kvitebjørn

– Nei, ikke egentlig. Det kreative drivet er delvis medfødt, og vokste frem fordi foreldrene mine var flinke til å lese høyt for meg, gi meg nye bøker og ta meg med på kino og teater, svarer Maja.

– Lærte du noe i barnehagen som du har tatt med deg videre i livet?

– «Tante» Erna ga meg innblikk i en annen og veldig annerledes verden. Jeg lærte at folk kan være veldig forskjellige, og at det er mange måter å leve et liv på og å utøve et livssyn.

Fortellinger og skaperglede

En god barnehage, i Majas øyne, er et sted der de ansatte ser det enkelte barn og møter alle disse små menneskene på behovene deres.

– Empati og omsorg er helt grunnleggende. I tillegg er det viktig med god og sunn mat, fysisk aktivitet og frisk luft. Fortellinger og skaperglede er jo også noe jeg er svært opptatt av. Og ikke minst kjærlighet til naturen, sier Maja Lunde.

MERK: I denne artikkelen brukes ordet «tante» om en kvinne som drev Lille Bislett barnepark og jobbet som dagmamma. Teksten er basert på minnene til forfatter Maja Lunde fra 1978–1980. I en tekst fra nyere tid ville vi ikke brukt ordet «tante». Men for Maja vil Erna fra barneparken, som også var dagmammaen hennes, for alltid være «tante» Erna.

Powered by Labrador CMS