Mitt barnehageminne

SANG VED PIANOET: Som liten sang artisten Espen Grjotheim både i barnehagen og sammen med dagmammaen, men det er hans musikkinteresserte foreldre som inspirerte til artistkarrieren. Nå kler han seg om til Freddie i musikalen Chess i Oslo.

Espen Grjotheim: «Jeg minnes at vi satt med erteposer på hodet og sang i barnehagen»

Likevel var det ikke barnehagens fortjeneste at Espen Grjotheim ble artist.

Publisert

Sanger og skuespiller Espen Grjotheim tok med seg barna til sin egen barndoms barnehage i Grimstad for noen år siden.

– Det dukket opp mange halvkonkrete minner og nostalgiske følelser. Minnene er utelukkende gode, og det var en underlig følelse at alt i barnehagen fortsatt var så likt som for snart 40 år siden, sier Espen.

– Utearealet så nærmest uforandret ut, og bygget var det samme, bortsett fra at det var malt i en ny farge. Jeg pekte inn i garderoben der jeg hadde knaggen min. I en tid der så mye er i forandring, synes jeg nesten det var litt rart, men også veldig fint at alt så nesten likt ut.

Espen Grjotheim (43)

Artist

Fra: Født i Bodø, oppvokst i Grimstad.

Bor i: Oslo.

Familie: Gift med Julie og pappa til Frida, Hedda, Maria og Sunniva.

Aktuell som: Freddie i musikalen Chess på Folketeateret i Oslo.

Han var fem år da han begynte i Grimstad barnehage. Foreldrene var opptatt av at han ikke skulle gå så mange år i barnehage, samt ha rolige dager de første årene i livet.

Sang med dagmammaen

Espen og familien flyttet fra Bodø til Grimstad da han var tre år, og han hadde dagmamma et par år før han begynte i barnehage.

– Foreldrene mine var lærere og dro tidlig, mens jeg kunne sove til jeg våknet av meg selv, og da var dagmammaen der, forteller Espen.

SANG VED PIANOET: Som liten sang artisten Espen Grjotheim både i barnehagen og sammen med dagmammaen, men det er hans musikkinteresserte foreldre som inspirerte til artistkarrieren.

Han har vage, men gode minner fra tiden med en snill og musikalsk dagmamma.

– Vi sang mye, og det likte jeg. Hun var ganske religiøs og lærte meg søndagsskolesanger, som Min båt er så liten, forteller Espen.

Kul klubb

– Siden jeg var så stor da jeg startet, har jeg ingen traumer om at mamma og pappa dro fra meg i barnehagen. Det var en kul klubb å dra til, der jeg møtte kompiser, sier han.

Foreldrene hentet ham når de var ferdige på skolen, så Espen hadde ikke så altfor lange dager i barnehagen.

– Var det mye musikk i barnehagen?

– De hadde en musikkordning. Det kom ei dame, som ikke var i barnehagen til vanlig. Jeg minnes at vi satt med erteposer på hodet og sang. Det var hyggelige musikkstunder, men det er nok å trekke det litt langt å si at musikkarieren startet med de erteposene, sier Espen og smiler.

Musikken fikk han hjemmefra. Begge foreldrene hans er veldig musikk- og teaterinteresserte.

– Mamma og pappa er nok hovedgrunnen til at jeg havnet på den hyllen, sier han.

Magisk univers

Espen husker rommet mellom avdelingene i barnehagen.

– Det var et felles lekerom med store puter, der vi lagde hytter og slott. Å leke der var det gøyeste jeg visste. Det var et magisk univers, forteller Espen.

Han minnes også at han likte karneval. Espen elsket å kle seg ut, noe hans egne barn har arvet.

– Da datteren min Sunniva hadde karneval i barnehagen sist, ville hun være «prinsesse Sabeltann». Vi laget en kombinasjon av en prinsesse og Kaptein Sabeltann med bart – og Sunniva var storfornøyd.

Rolig start for barna

Espen har latt sine egne barn få den samme rolige starten på barnehagetilværelsen.

– Mens kona mi, som er jordmor, ofte må tidlig av gårde, har jeg hatt mulighet til å la barna sove litt lengre. De har sluppet stressende morgener, og jeg har levert dem sent i barnehagen.

Eldstejenta Frida begynte ikke i barnehagen før hun var to år, mens de to neste, Hedda og Maria, var 16 måneder.

Han forteller at Frida, som nå er 17, savner de rolige årene.

– Hun elsker søstrene sine, men ser med lengsel tilbake på de årene det bare var henne, sier Espen med et smil.

Powered by Labrador CMS