Er barnehagelærer: Artisten Fred Buljo fra KEiiNO er utdannet barnehagelærer. Det var en mannlig ansatt i barnehagen han gikk i som liten, som inspirerte ham til det.

KEiiNO-Fred ble barnehagelærer takket være en mannlig ansatt som inspirerte ham da han selv var barn

Som barn hadde Fred Buljo sin første opptreden i en samisk barnehage på bandittspråk. Der ble KEiiNO-artisten inspirert til selv å utdanne seg som barnehagelærer.

Publisert Sist oppdatert

Matthis lekte annerledes enn de kvinnelige barnehagelærerne. Matthis satt ofte på gulvet, og leken var mye mer fysisk.

Fred Buljo

I Gártnetluohkka barnehage i Kautokeino i Finnmark jobbet det én mann, Matthis, og han var veldig populær blant oss barna. Han lekte annerledes enn de kvinnelige barnehagelærerne. Matthis satt ofte på gulvet, og leken var mye mer fysisk.

Ute kastet oss han i snøen og boltret seg sammen med oss, forteller den samiske musikeren, rapperen og joikeren Fred Buljo (31) i KEiiNO, kjent fra Melodi Grand Prix.

Barnehagelæreren et forbilde

I tillegg til å være artist og produsent er Fred utdannet barnehagelærer.

– Matthis var vikar, og spesielt vi guttene elsket ham så mye at vi håpet at noen av de fast ansatte var syke sånn at Matthis kom på jobb. Han gjorde stort inntrykk. Matthis ble et forbilde for meg – og har bidratt til at jeg valgte å utdanne meg som barnehagelærer, sier Fred.

Barnehagegutt: Fred lærte å bruke kniv i barnehagen som treåring, og det hendte de kjørte med slede og reinsdyr.

Fred valgte også barnehagelæreryrket fordi han brenner for å videreføre det samiske språket og kulturen. Akkurat nå har Fred permisjon for å jobbe med musikken, men til vanlig jobber han i den samiske barnehagen Cizás på Tøyen i Oslo.

Vil videreføre samisk kultur

– Å videreføre språket og kulturen til kommende generasjoner er viktig for meg. Mange av barna som går i samisk barnehage i dag, synes det er vanskelig å snakke samisk, selv om de forstår det. Det er en hårfin balanse mellom å gjøre det lystbetont og det at barna oppfatter det som tvang, sier Fred.

Han tenker at det aller viktigste han gjør som barnehagelærer, er å se alle for den de er, og å gi dem rom til å utvikle seg på sin egen måte. Han jobbet i en familiebarnehage ved siden av bachelorstudier i psykologi i Tromsø.

Fred Buljo (31)

• Artist og barnehagelærer, vant den norske Melodi Grand Prix-finalen i 2019 med bandet KEiiNO.

• Fra: Kautokeino i Finnmark.

• Bor i: Oslo.

• Familie: Familien hans bor i Kautokeino.

• Aktuell: I anledning FNs år for urfolksspråk slipper KEiiNO sitt debutalbum 7. februar.

Fact: Click to add text

– Jeg trivdes veldig godt i barnehagen, og da jeg satt og leste psykologipensum, innså jeg at jeg var mer interessert i pedagogikk enn psykologi. Det er interessant å se hvor mye vi kan påvirke barna i barnehagen, sier Fred, som var ferdig utdannet barnehagelærer i 2014.

Reinsdyr og slede

Fred begynte i barnehagen som toåring og har mange gode minner. Fred gikk i tre ulike barnehager i Kautokeino; Ájastealli, Ájagohppi og Gártnetluohkka, som lå rett over veien for der han bodde.

– Jeg gikk alene til barnehagen det siste året før jeg begynte på skolen. Mamma sto på verandaen og vinket til meg, forteller Fred. 31-åringen likte godt å kjøre reinsdyr og slede i barnehagen.

– Det var veldig kult å oppleve dette, særlig for oss som ikke hadde reinsdyr i familien. Jeg var generelt glad i å være ute i naturen. Vi lærte å bruke kniv allerede som treåringer for å bidra til bålet, sier han. Fred syntes også det var spennende å lære om samisk kultur: om hvordan reinsdyr slaktes, og ikke minst musikken. Det var i barnehagen han hadde sine aller første opptredener.

– Vi laget en scene og fikk opptre for hverandre. De voksne oppfordret oss til å være kreative på ulike måter. Jeg likte å dikte mine egne sanger på bandittspråk. Jeg tror jeg prøvde å få det til å låte som engelsk, sier Fred med et stort smil.

Er ennå gode venner

Det eneste Fred kan huske at han ikke likte så godt å gjøre i barnehagen, var å perle. Førjulstiden var favoritt-tiden med lukten fra stearinlys, mørket ute og julesangene. Det skapte en ekstra nærhet, som han likte godt. Fred har fortsatt nær kontakt med mange av vennene fra barnehagen.

– Kautokeino er et lite sted, og vi fulgte hverandre videre til skolen, og mange av oss har flyttet til Oslo. Jeg bodde sammen med flere av vennene mine fra barnehagen mens jeg studerte. Det er litt artig, for det er den faste, trygge kjernen fra barndommen jeg fortsatt henger mest sammen med i dag, sier artisten.

Første steg

Denne artikkelen har også stått på trykk i Første steg nummer 1 2020.

Powered by Labrador CMS