Skuespiller Lena Kristin Ellingsen har helt siden tiden i barnehagen i Saltdal vært glad i å lese. Hun likte høytlesning i barnehagen. Foto: Kjersti Salvesen

I barnehagen fikk skuespiller Lena Kristin Ellingsen sin første kjæreste og livslange vennskap

For skuespilleren fra Sound of Music var barnehagen et fristed med trygge, gode voksne tilstede.

Publisert

Lena Kristin Ellingsen minnes sin første forelskelse. Det var i Rognan barnehage i Saltdal kommune på midten av 80-tallet. Han het Einar – og de ble et par mellom husker og sklier. Skuespilleren er aktuell som Maria i musikalen Sound of Music.

Gjemte seg på loftet

Men det var ikke kjærlighet ved første blikk. Da Lena Kristin begynte i barnehagen, var hun først veldig sjenert og gjemte seg bak moren sin, men så snart den lille, blonde jenta følte seg trygg, opplevde hun barnehagen som et utelukkende godt sted å være – og gikk bort og forelsket seg.

Lena Kristin Ellingsen (39)

• Skuespiller

• Fra: Saltdal

• Bor: i Oslo

• Familie: Gift med skuespiller Trond Fausa Aurvåg. Sammen har de tre barn.

• Aktuell med: Hovedrollen som den klosterutdannede Maria Rainer i Sound of Music, som spilles på Folketeatret i Oslo. Maria Rainer blir guvernante for enkemannen kaptein Georg von Trapp sine sju barn. Georg von Trapp spilles av Håvard Bakke.

I samlingsstundene, oppe på loftet, pleide Lena Kristin og kjæresten og sitte på noen store puter i et hjørne. Der satt de og holdt rundt hverandre og var overbevist om at ingen så dem.

Ville ikke hjem

– For meg var barnehagen et fristed med furupanel på veggene og trygge, gode voksne til stede,

Lena Kristin Ellingsen

– For meg var barnehagen et fristed med furupanel på veggene og trygge, gode voksne til stede, sier Lena Kristin. Skuespilleren elsket uteplassen også. Der vokste det høye trær, som ruvet over dem.

– Jeg var glad i å huske høyt mens jeg tullesang på engelsk, og så likte jeg doktorleker og høytlesning. Vi fikk mye frihet. Det verdsatte jeg, og jeg har blitt fortalt at det var vanskelig å få meg hjem på ettermiddagen, forteller

Lena Kristin. Hun var veldig glad i de som jobbet i barnehagen, men Lisbeth var nok favoritten. Lena tror det var fordi hun var yngst – og kanskje den mest lekne.

Knyttet sterke vennskap

Lena Kristin kommer fra et lite sted, der nesten alle kjenner hverandre. Flere av barna i barnehagen gikk hun senere tolv år på skole sammen med.

– Vi har hengt sammen i så mange år og har utviklet sterke bånd. Jeg føler et slags slektskap med dem, selv om vi sees sjelden, sier skuespilleren.

Har dagpappa for barna

Saltdal-jenta er i dag mamma til ei jente og to gutter – og for henne har det vært viktig å finne en god barnehage nær hjemmet på St. Hanshaugen i Oslo. Barna hennes begynte i barnehagen da de var mellom 12 og 14 måneder.

–Det har fungert helt topp. Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg forventet, men må si at jeg er veldig imponert og overveldet over de voksne som jobber med barna våre. Jeg er takknemlig for at barna blir så godt ivaretatt, forteller skuespilleren. Hun har en dagpappa til minstemann hjemme nå. Han jobbet som assistent i den gamle barnehagen til eldstemann.

Skuespilleren opplever at hun og mannen har blitt godt kjent med personalet som tar vare på barna deres – og at det er fint å dele hverdagens gleder og utfordringer med dem.

Rom for å leke og utforske

En god barnehage i Lena Kristins øyne er en barnehage som oppleves som et trygt sted, der det er rom for å leke og utforske, og der man er omgitt av voksne som er der når de trengs.

– Å bli møtt med nysgjerrighet rundt det du interesserer deg for, og å bli stimulert til å bli god på det du brenner for, er viktig. Samtidig som det må legges til rette for nye oppdagelser og samspill med natur, kultur, andre barn og voksne, som ser den enkelte – og som gir spillerom kombinert med tydelige grenser, sier skuespilleren.

Lena Kristin er opptatt av at små barn må bli bevisstgjort sansene sine, og få lov til å bruke dem til fulle.

– Musikk, teater, litteratur og matglede er superviktig! For ikke å snakke om kommunikasjon rundt barnas opplevelser og følelser knyttet til det de forventer og erfarer, sier hun.

– De skal merke hvor høyt jeg elsker dem.

Lena Kristin er opptatt av at barna hennes skal være en del av en familie som er glad i dem, og som føles trygg.

– Det er viktig for meg å ikke forstyrre dem i leken, men vise entusiasme og delta interessert når det trengs. Jeg ønsker å finne felles interesser, søke verdi i opplevelser og møter med mennesker, dyr og natur i stedet for ting, sier Lena Kristin. Hun er opptatt av å lære barna sine å dele, respektere andre, ta vare på tingene sine og være takknemlige.

– Det er vel det de fleste foreldre ønsker for barna sine, men som ikke alltid er like lett å gjennomføre. Aller viktigst for meg er at barna mine skal merke hvor høyt jeg elsker dem, og at det skal ruste dem til alle livets utfordringer, sier skuespiller og trebarnsmor Lena Kristin Ellingsen.

Powered by Labrador CMS