Denne barnehagen tenker bærekraft i alt de gjør
Bærekraft er viktig både i relasjoner, gjenbruk og mat i barnehagen. Barna lærer tidlig å sette ord på følelser, bytter klær og henter egg fra hønene.
Norlandia Skyttelveien barnehage har jobbet etter Reggio Emilia-pedagogikken siden 2015. Barnehagen ligger i Drammen kommune, og har 65 barn fordelt på fire avdelinger.
– Pedagogikken handler først og fremst om hvordan vi kommuniserer med hverandre, og vi merker stor forskjell. Barna er ekstremt empatiske og vant til å anerkjenne både egne og andres følelser. Vi voksne forsøker hele tiden å sette ord på det som skjer, og bruker alltid et personlig språk, forteller Jeanette Henriksen, som er pedagogisk leder i småbarnsavdelingen Vevstua.
Bruker følelsesspråk
Når nye barn begynner i barnehagen, får foreldrene med seg et skriv hjem hvor de oppfordres til å bruke følelsesspråk også hjemme.
– I barnehagen har vi tre pedagoger: barna, kompetente voksne og rommet. Inne forsøker vi å gi barna tilgang til udefinerbare materialer som leire og klosser, som inspirerer dem til å bruke fantasien. Ute er omgivelsene en kjempefin læringsarena, sier Henriksen.
I stedet for å komme med ferdigtygde svar undrer de voksne seg sammen med barna.
– Barn er tidlig på søken etter meningen med livet. Hvis jeg er lydhør for deres tanker i stedet for å servere dem alt jeg kan og vet, finner de ofte fantastiske svar selv som jeg aldri ville tenkt på, sier hun.
Gjenbruk av klær
Bærekraft gjennomsyrer hverdagen i Skyttelveien barnehage. Foran porten står et stativ med brukte barneklær hvor foreldre kan forsyne seg eller sette igjen klær og sko som barna deres ikke har bruk for lenger.
– Gjenbruk er en fin måte å motvirke kjøp-og-kast-kulturen på. Et par ganger i året arrangerer vi større gjenbruksmarkeder, forteller Henriksen.
På personalrommet står også et stativ hvor ansatte henger fra seg klær de ikke bruker.
– Det er en kjempegod følelse når jeg har ryddet i skapet og ser at kolleger finner skatter blant mine avlagte klær, sier hun.
Selvdyrkede grønnsaker og høner
Barnehagens uteområde bugner av busker og små åkre med gulrøtter, sukkererter, poteter, jordbær og reddiker.
– Barna er med i hele prosessen fra jord til bord, og ingenting smaker bedre enn selvdyrkede grønnsaker. Vi er opptatt av å skape matglede og å ha fellesskap rundt måltidene, så voksne og barn spiser det samme, sier Henriksen.
Én gang i uka drar kokken til en dagligvarebutikk i nærheten og henter mat som ellers ville blitt kastet.
– Barna er med og sorterer matvarene, og så bruker vi det vi kan i måltidene. De lærer at mye fint kan spises hvis vi skjærer vekk brune flekker. Det vi ikke kan bruke selv, gir vi til hønene våre, sier Henriksen.
Hønene ble klekket i inkubator i barne- hagen, og barna har fulgt prosessen fra egg til kyllinger og høner som legger egg.
– Etter frokost og lunsj samler kokken matrester på et fat, og så er det barnas ansvar å mate hønene. Derfor har vi minimalt med matsvinn, sier hun.
Skaper robuste barn
En viktig del av Reggio Emilia-filosofien er prosjektjobbing og pedagogisk dokumentasjon.
– Hvis barna finner et insekt eller en meitemark ute som fanger deres interesse, kan det bli et prosjekt hvor vi finner ut mer om dyret. Vi skriver ned hva barna sier, og evaluerer og reflekterer over vår egen rolle, sier barnehagelærer Marte Hunn Engedal.
Det er prosessen i seg selv som er målet med prosjektene, og ikke resultatene.
– Om høsten kan vi fylle et rom med løv som barna får boltre seg i, og så er prosjektet rett og slett bare en sanselig opplevelse, sier hun.
I 2021 ble Skyttelveien EQ-sertifisert, som den tiende barnehagen i Norge.
– Det innebærer at vi jobber med relasjoner, og med å anerkjenne følelser og personlig språk. Relasjonell bærekraft skaper robuste barn som kan snakke for seg selv resten av livet, forteller Henriksen, som i tillegg til barnehagelærer også er utdannet EQ-terapeut.
Også personalet har ukentlige gruppesamlinger.
– Vi snakker om hvordan vi har det, hva som trigger oss i hverdagen, og hvordan vi møter andre mennesker og oss selv. Fordi vi kjenner hverandre så godt, har vi også et veldig godt arbeidsmiljø, sier Henriksen.