Helene Bøksle har vært med i Grand Prix, Stjernekamp og her fra The Hit PÅ NRK. Foto: Trond Solberg, VG/NTB scanpix

Helene Bøksle fikk aldri nok musikk i barnehagen

Helene Bøksle gikk i foreldrenes musikkbarnehage men fikk aldri nok musikk. Du kunne ofte høre henne si: «Kom igjen, den sangen lærte vi jo i går. Jeg vil lære en ny!»

Sangstjerna fra Mandal vokste opp i mors og fars musikkbarnehage, og fikk sangen inn fra første stund. Men til og med foreldrene hennes slet med å tilfredsstille hennes musikalske behov.

Denne artikkelen er også publisert i Første steg nr. 4/2016

 

Helene Bøksle

  • 35 år
  • Gift, ett barn på tre år.
  • Opptrådte under utdelingen av Nobels fredspris 13 år gammel.
  • Har deltatt i Kjempesjansen, sunget med Frelsesarmeen og Kringkastings-orkesteret, har deltatt i Melodi Grand Prix og Stjernekamp, og har turnert i Kina.
  • Sang med Kurt Nilsen i Oslo domkirke etter 22. juli 2011.
  • Synger i og har skrevet deler av musikken til filmen Birkebeinerne, solgt til 130 land.
  • Har gitt ut åtte plater.
  • Aktuell: holder 26 julekonsterter i Norge

Helenes mor er barnehagelærer og dramapedagog. Far har undervist barne-hagelærere og er i tillegg musiker. Nå holder hun julekonserter Norge rundt, noe hun har gjort de siste 16 årene.

– Jeg kunne nok si noe slikt: «Kom igjen, den sangen lærte vi jo i går. Jeg vil lære en ny!» Jeg fikk aldri nok musikk, sier Helene Bøksle.

 

Elska barnehagen

Da hun var tre år begynte hun i Kvisla barnehage i Mandal. Her gikk hun annenhver dag. De andre dagene gikk hun i foreldrenes musikkbarnehage.

– Jeg elska barnehagen! Jeg lærte navnet på dagene på den tida. Mandag, onsdag og fredag var populære dager, da visste jeg at jeg skulle i Kvisla barnehage, minnes Helene.

Hun gikk sammen med sine 14 måneder yngre tvillingbrødre, og følte seg trygg og glad i barnehagen.

Tryggheten hadde også sammenheng med de voksne. Helene husker aller best ei dansk dame som het Bente. Hun var litt eldre enn de andre ansatte.

– Hun hadde en sånn fin, myk energi. Når jeg er hjemme i Mandal, treffer jeg henne av og til. Og jeg synes hun er akkurat den samme som jeg husker fra barnehagetida. Jeg var i det hele tatt heldig, det var mange lune fang og mye kjærlighet i Kvisla.

 

Søle bak ørene

Helene kom alltid rent og pent kledd til barnehagen. Men når hun gikk hjem, hadde hun gjerne søle fra topp til tå – til og med bak ørene. Det var mange turer og mye uteliv. Eventyr og maling fikk hun også mye av hjemme. Hun vokste opp på landet, men barnehagen lå i byen.

– Det var godt å komme i barnehagen, og så var det godt å komme hjem igjen. Jeg savna nok et sted å være aleine. Dette ser jeg på sønnen min som er tre år. Han trives i barnehagen, men har også dette behovet for litt ro.

 

En hjertevenninne

Helene fikk ei hjertevenninne i barnehagen. Nå har hun kjent Elisabeth i 32 år, og de har fortsatt kontakt.

– Vi har en helt spesiell, litt sær humor. Når vi snakker sammen, ler vi alltid veldig mye. Det er ingen andre mennesker jeg har et slikt forhold til. Vi ringes alltid klokka tolv om kvelden på bursdagen hennes, og da er den gode kontakten og latteren der med en gang.

 

På to hjul i svingene

Iiiiiiiiikkk. 2CVen til familien svingte inn foran Kvisla barnehage til full musikk. Helene og tvillingbrødrene ramla ut av baksetet og spurtet inn i barnehagen. De var for seint ute, som vanlig.

– Mamma insisterte alltid på at vi skulle høre på barnetimen for de minste før vi gikk i barnehagen. Slik jeg husker det hadde vi kronisk dårlig tid i hele oppveksten. I dag er jeg ekstremt presis, jeg fikser ikke å komme for seint. En reaksjon fra 2CV-tida, tror Helene.

 

Jeg har sunget for emiren av Qatar fire ganger.

 

Sanger og komponist

De fleste kjenner artisten Helene Bøksle godt. Mindre kjent er det at hun også har lang erfaring som skuespiller. Hun har blant annet satt opp eget musikkspill i Kristiansand flere år på rad. Hun skriver mange av sangene sine selv, og hun har skrevet temamusikken til videospillet Age of Conan.

For noen år siden skulle hun holde en konsert på en demensavdeling i Tysnes. Hun opplevde at beboerne var veldig urolige. Så begynte pianisten å spille Den fyrste song eg høyra fekk.

– Gradvis roet de seg, og da jeg begynte å synge, sang de med. Første vers, andre vers, tredje vers, fjerde vers. De kunne all teksten!

Dette var sterkt for Helene. Med utgangspunkt i denne opplevelsen sang hun inn ei barneplate med tradisjonsmusikk. Plata heter God natt, min skatt, og er ei samling av sanger hun synger for sønnen sin om kveldene. En av sangene er Den fyrste song.

 

Populær sanger

Helene sitter litt rastløs ved kafébordet. Hun møtte helt presis, og vi har ikke så lang tid. Hun må rekke et fly til Dubai, der hun skal ha konsert.

– Dubai?

– Ja, Dubai. De elsker musikken min der nede. Kanskje det minner om deres egen folkemusikk? Jeg har sunget for emiren av Qatar fire ganger, sier Helene.

Men snart er det jul, og da er det Norge som får sitt. Helene synger 26 konserter på 22 dager, og kommer hjem til jul som en vaskeklut.

– Det er ikke for pyser, dette her. Men tradisjons- og folkemusikk står hjertet mitt nær. Jeg er glad i jula, og jeg tror på det jeg synger. Jeg leter etter sangskatter som rører hjertene i alt jeg gjør. I førjulstida er det mange som trenger håp, trøst og styrke, og det håper jeg at jeg gir, sier Helene Bøksle.

 

Powered by Labrador CMS