Visesanger Kari Svendsen er her ved det gamle huset i Akersbakken barnehage i Oslo hvor hun gikk fra 1954 til 1957. Foto: Bente Bolstad
Visesanger Kari Svendsen er her ved det gamle huset i Akersbakken barnehage i Oslo hvor hun gikk fra 1954 til 1957. Foto: Bente Bolstad

– Jeg var forferdelig bortskjemt og hadde nok veldig godt av å komme i en barnehage

Visesanger Kari Svendsen forteller at hun var fryktelig bortskjemt og at hun hadde godt av å komme i barnehage på 1950-tallet, hvor hun måtte dele oppmerksomheten med andre unger. Nå feirer hun 50 år som artist.

De som har opplevd visesanger og banjospiller Kari på scenen vet at hun er et muntrasjonsråd; rappkjefta og morsom, ei ekte østkantjente fra Oslo.

Denne artikkelen er også publisert i Første steg nr.1/2017

 

Kari Svendsen

  • 66 år
  • Født, oppvokst og bor på St. Hanshaugen i Oslo
  • Har sunget, spilt banjo og gitar fra hun var 15 år. Levd av musikken siden 1978.
  • Aktuell: Har 50 års jubileum som artist med revyen «Alle tiders!»

Kari vokste opp like ved Alexander Kiellands plass. Hun ble tidlig en del av det aktive visemiljøet på 60-tallet.

I flere år var hun gift med Lillebjørn Nilsen, som skrev visa som gjorde det den gang så trasige veikrysset Kiellands plass viden kjent. Kari synger gjerne den og andre viser skrevet av eksmannen.

 

Enebarn

Å være nøkkelbarn har sjelden vært noe barn skryter av. Kari ser det annerledes.

– Jeg var enebarn og «over-elsket» av mine foreldre. Jeg var forferdelig bortskjemt, rett og slett, og hadde nok veldig godt av å komme i en barnehage, der jeg måtte dele oppmerksomheten med andre unger. Og å bli litt oppdratt, forteller Kari. Fra 4-årsalderen gikk hun i Akersbakken barnehage. Den gang var det bare å løpe ned i kjelleren, ut i bakgården og spurte 30–40 meter over til barnehagen.

I dag har barnehagen nytt våningshus, men deler av muren fra det gamle huset som Kari gikk i er tatt vare på og malt turkis.

 

Jeg dunka han rett ned

– Jeg har bare gode minner fra barnehagen. Det eneste negative jeg kan huske, var en ertekrok av en gutt som plaget meg. Jeg har jo temperament, og jeg blei så sinna at jeg dunka han rett ned. Men han sladra til de voksne, og jeg fikk vite at slikt kunne jeg ikke gjøre, foreller Kari, som hadde en lykkelig barndom.

– Mamma og pappa var morsomme og hyggelige mennesker. De var veldig unge, og de var lekne. Om vinteren var det skitur på St. Hanshaugen. Om sommeren sykla vi ut til strendene langs fjorden, med meg på bagasjebrettet.

Vi bada og sola oss til sola gikk ned. Særlig før TV kom var vi veldig aktive, forteller Kari.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

 

Hvilestund

Det aller hyggeligste Kari visste var når de voksne tok fram madrassene, og de kunne ligge og hvile, eller sove i barnehagen.

Kari husker at de hadde med matpakke hjemmefra. De fikk melk og frukt i barnehagen. Kari lærte klokka tidlig, og passet selv på å komme seg i barnehagen og å gå hjem igjen.

Hun fikk med seg godt humør fra foreldrene, og var tidlig selvstendig. Kari har bodd alene i mange år, men sier hun aldri har kjeda seg. Hun trives godt med livet sitt.

Kari var også glad i og begeistra for de ansatte i barnehagen. Ifølge Karis mamma var det mange godt voksne damer som jobba i Akersbakken barnehage, og Kari var veldig knytta til dem.

 

Herlige minner

Kari Svendsen er født i 1950. Begge foreldrene var industriarbeidere, og de hadde det ikke fett økonomisk. Men de kjøpte seg bil, og feriene gikk sørover i Europa. Herlige minner.

Den kjente visesangeren var tidlig ute med mange ting. Hun var flinkest i klassen helt til hun kom i tenårene. Da ble det mange andre ting enn skolearbeidet som trakk. Hun begynte å spille gitar, og kuttet ut svømming og friidrett, som hun hadde vært aktiv i.

Som barn og ungdom var Kari ute hele tida. Ungene akte på vinteren, spilte slåball og hoppet paradis på sommeren.

– Ingen satt inne. Vi ble hentet inn når det var tid for senga. I dag sitter mange unger inne veldig mye. Det synes jeg er trist, sier Kari.

 

Den samme jenta

På spørsmål om hun er den samme jenta som gikk i Akersbakken barnehage, sier hun ja. Hun har ikke forandra seg mye.

– Jeg sang og opptrådte fra jeg var liten. Første gang jeg opptrådte var på julefest på jobben til mamma og pappa. Jeg var fire år gammel og sang for 2000 ansatte. Jeg sto på en taburett og sang hele Fridtjof og Carmencita av Evert Taube, i mørkeblå matroskjole! minnes visesangeren.

 

En komplett entertainer

Karis merittliste er lang. Hun har gitt ut fire soloalbum, og deltatt på utallige plater, cder, radio- og tv-program.

Hun har sunget og spilt med blant annet Erik Bye, Knutsen og Ludvigsen, Lillebjørn Nilsen, Jan Eggum, Kirkvaag, Lystad og Mjøen, Øystein Sunde og Åge Aleksandersen

I dag driver hun Josefine Visescene i Oslo sammen med Lars Klevstrand og Jørn Simen Øverli. Det er ubetalt arbeid, og holder liv i visemiljøet i Oslo. Det siste året har hun reist rundt i landet med sin jubileumsrevy. Hun feirer 50 år i bransjen og serverer publikum en historietime med skillingsviser, banjodueller og «god gammaldags revvy». Kari Svendsen er en komplett entertainer, skrev VG i anmeldelsen, og trillet en sekser på terningen.

Med seg har Kari et band som hun er stolt over å spille med. Dette skal hun fortsette med også i 2017.

 

Powered by Labrador CMS