Mitt barnehageminne

Nicolay Ramm elsket barnehagens «racerbiler», der du måtte sparke for å komme deg fremover. Her i onkelens mopedhjelm.

Nicolay Ramm: – Konkurranseinstinktet mitt ble vekket i barnehagen

Da Nicolay Ramm og vennene hadde bilrace i barnehagen, våknet konkurranseinstinktet.

Publisert

– Jeg stortrivdes i barnehagen! Både moren og faren min jobbet, så jeg var der mye, sier programleder og komiker Nicolay Ramm, som synes fulle dager i Ruglandveien barnehage på Jar i Bærum var helt supert. Nicolay minnes at det var mye lek og sang, og det elsket han.

Kos og kjærlighet

Nicolay opplevde at barnehagen var et sosialt og trygt sted. Han ble vant til å være rundt mennesker, noe som har kommet godt med senere i livet.

– Det var noen små biler som vi satt i og sparket oss selv frem i. Rundt, og rundt, i barnehagen. Vi kjørte race – den erfaringen vekket konkurranseinstinktet mitt, sier Nicolay.

33-åringen kan ikke huske noen av dem som jobbet i barnehagen, men sier han opplevde at det var trygge rammer og tydelige grenser for hva som var lov og ikke lov. For ikke å snakke om mye kos og kjærlighet.

– Husker du noen av barna du gikk i barnehagen sammen med?

– Jeg gikk sammen med en som het Herman. Han var litt større enn meg, og jeg så veldig opp til ham. Jeg møtte han igjen i tenårene en gang. Vi husket hverandre. Men utover det har vi ikke kontakt i dag, svarer Nicolay.

Var hekta på «haien kommer»

Innendørs i barnehagen var det «baserommet» som var Nicolays favorittarena.

– Det var et rom fullt av store puter der vi lekte «haien kommer». Det likte jeg veldig godt, sier han.

Nicolay kan fortsatt se for seg hvordan det så ut i Ruglandveien barnehage, den dag i dag. Det var umalte trevegger og et langbord med mange små stoler. En til hver av oss. Og så hang det barnetegninger på alle veggene, sier han.

Lær barna å være snille

Nicolay, som er relativt nybakt pappa til lille Aksel, mener det viktigste vi kan lære barna våre, er å være snille mot hverandre.

– Dette bør vi lære dem tidlig. Det er viktig å være snill og å respektere hverandre. Jeg tror dette er to sentrale nøkler for fremtidig god oppførsel. Dessuten mener jeg at vi må lære barna at raushet og ydmykhet i møte med andre mennesker er en selvfølge. Dette er helt elementært og bør være «pensum» i barnehagen, fastslår ettbarnsfaren.

I Nicolays øyne er en god barnehage også et sted med masse lek og variasjon i aktiviteter, samt fleksible åpningstider med tanke på at foreldre har ulike behov.

Powered by Labrador CMS