Bydelspolitiker Inger Huseby (Ap).
Bydelspolitiker Inger Huseby (Ap).

Krever svar om Oslo-barnehage etter flere varsler

Etter flere varsel og bekymringsmeldinger om forholdene i Månestråle barnehage i Oslo vil bydelspolitiker Inger Huseby har svar. – Det som fremkommer er alvorlig.

Publisert Sist oppdatert

I juni i år fikk Bydel Frogner i Oslo nok et omfattende varsel om Månestråle barnehage etter at PPT hadde vært der for å vurdere og veilede barnehagen i 16 måneder.

I bekymringsmeldingen stiller PPT spørsmål ved det pedagogiske tilbudet og om det gis tilstrekkelig emosjonell støtte til regulering av atferd og følelser. De skriver blant annet at de har observert mye barnegråt.

I 2017 varslet også en støttepedagog i Pedagogisk fagteam i bydel Frogner om Månestråle barnehage. I en e-post skrev vedkommende blant annet:

«Ved flere anledninger har jeg sett barna i småbarnsgruppen/teamet overlatt til seg selv. De har for eksempel ikke sokker på og er iskalde på føttene, bleiene er fulle, de gråter og gråter og gråter uten at noen tar de opp»

Nå vil bydelspolitiker Inger Huseby (Ap) har svar.

Vil vite mer

– Jeg har meldt fra til bydelsdirektøren at jeg ønsker en orientering om hva som er gjort i saken. Jeg har lest bekymringsmeldingen fra PPT og det som fremkommer der er alvorlig, sier Huseby.

Hun er medlem av Frogner Bydelsutvalg og nestleder av Frogner helse-, unge-, sosial- og kulturkomité.

– Dette må vi ta tak i, men jeg vil vite mer for å finne ut hva vi skal gjøre, sier hun.

Månestråle barnehage ligger på Majorstua i Oslo.
Månestråle barnehage ligger på Majorstua i Oslo.

Huseby sier hun ikke kan huske at hun har vært borti en slik sak med en barnehage.

– Men det var et sykehjem i vår bydel som ikke ble drevet bra, da tok Oslo kommune over driften. I denne saken vet jeg for lite til å kunne si noe om hva vi skal gjøre.

Frogner Bydelsutvalg hadde ikke hørt om tilstanden ved Månestråle barnehage før de leste om det i mediene.

– Nei, det hadde vi ikke hørt noe om. Bydelen har mange barnehager og blir de drevet etter lovverket hører ikke vi politikere noe om dem. Vi skal ha et forberedende møte snart og da håper jeg at jeg har fått vite mer. Deretter ser jeg for meg at vi kommer til å ha det som sak på komitémøte den 11. oktober, sier Inger Huseby.

– Svært alvorlig

Etter bekymringsmeldingen i juni i år har bydel Frogner gjennomført ett uanmeldt tilsyn på to timer i Månestråle barnehage, der de fant to avvik. Der det ene går på barnehagens fysiske miljø og det ande på å gi barna et tilrettelagt tilbud i tråd med rammeplan.

Også leder i bystyrets kultur- og utdanningsutvalg, Eivor Evenrud (Rødt), har lest sakene om Månestråle barnehage. Hun mener situasjonen snarest må ryddes opp i.

– Det er svært alvorlig det som PPT varsler om, og denne barnehagen bør ikke få drive lenger, med mindre de umiddelbart oppbemanner kraftig med kompetent personale, sier Evenrud i en e-post til Utdanningsnytt.

– Tar tilbakemeldingene svært alvorlig

Eier av Månestråle barnehage, Kari Tovar, har uttalt til Utdanningsnytt at de tar alle tilbakemeldinger svært alvorlig.

– Alle varsler og tilbakemeldinger undersøkes og kartlegges slik at vi kan få et helhetsbilde, og eventuelt sette inn tiltak, skriver Tovar i en e-post.

Hun har opplyst til Utdanningsnytt at de har innfridd bemanningsnorm på pedagogene.

– Vi har pr i dag en ansatt som har dispensasjon fra utdanningskravet. Vi har to med mastergrad, en med ledelse og en pedagogikk, i tillegg til å inneha førskoleutdanningen. Vi har ansatte med pedagogutdanning fra universitetet, lærerutdanning, barne- og ungdomsarbeidere, kokk og egen busssjøfør. Vi ligger over bemanningsnorm og vi tar alltid inn vikarer ved fravær, opplyser Tovar.

Powered by Labrador CMS