I Blindern barnestuer er barna blitt eksperter på livet under vann

Blindern Barnestuer og Lia barnehage i Oslo ble årets vinnere av Forskerfrø-prisene.

Publisert Sist oppdatert

Det er Naturfagsentret som deler ut Forskerfrøprisen til barnehager i Norge. Det er en åpen konkurranse der alle barnehager i hele landet kan være med. Og jubelen stod i taket da det ble kjent at Blindern Barnestuer i Oslo vant Forskerfrøprisen.

– Barna lurte på hva det var som hadde skjedd, fordi vi ble så glade og ropte høyt, forteller Adailton Da Silva Cruz.

Han har sammen med pedagogisk leder Anne Gro Stumberg og Martin Våge hatt ansvaret for prosjektet. Sammen med de 14 barna på avdeling Ruffen fordypet de seg i livet under vann i over to måneder i fjor høst.

Adailton Da Silva Cruz.
Adailton Da Silva Cruz.

Utforske sammen

Den kreative gjengen i Blindern Barnestuer har laget mange ulike opplegg innen temaet.

– Vi har vært på fisketur og fått fisker vi har laget selv, men også sett på levende fisker. Blant annet så har vi vært i akvariet i Drøbak, det var nok et av høydepunktene, sier Cruz.

Disse kråkebollene av trolldeig fikk eget akvarium å bo i.
Disse kråkebollene av trolldeig fikk eget akvarium å bo i.
Fisken i dammen i sandkassa laget de selv. Og den kunne også fiskes.
Fisken i dammen i sandkassa laget de selv. Og den kunne også fiskes.

Juryen skriver blant annet: I en barnehage i by uten umiddelbar tilgang til vann har personalet vist en imponerende evne til å se muligheter for utforsking av dette temaet sammen med barna. (…) For de yngste barna har prosjektet bydd på varierte førstehåndserfaringer, og det er tydelig hvordan erfaringene har inspirert til lek.

Fra utdelingen på Forskerfrø. Nå skal det feires lover, Martin Våge og Adailton Da Silva Cruz..
Fra utdelingen på Forskerfrø. Nå skal det feires lover, Martin Våge og Adailton Da Silva Cruz..

– Det å leke og lære på en gang, er det barna liker best. Ved å være nysgjerrig og utforske får en ny kunnskap. Barna på avdelingen har så mye kunnskap om livet under vann. Veldig imponerende, sier Cruz.

Barna har lært om ulike typer fisk, hai, kråkeboller, krabber og blekksprut, om hvordan dyrene lever og kommuniserer. Barnehagen har dratt på tur til steder med fiskemuligheter, og barna har deltatt i alt fra å grave etter mark, sløye og tilberede fisk.

Kreative voksne

Turer til bibliotek, bøker og film har vært kilder til å lære mer om det som lever under overflaten, men som ikke kan oppleves direkte av barna. De har laget fiskedam i barnehagen, laget egne fiskekort og lekemiljø inspirert av havmiljø med rokker og hvalhai, pluss mye mye mer.

Selvlaget hai i taket.
Selvlaget hai i taket.
Og ekte krabbe i balja. Som får hilse på barnehender, en hai, en skilpadde og en flodhest.
Og ekte krabbe i balja. Som får hilse på barnehender, en hai, en skilpadde og en flodhest.

– Det har betydd mye å få denne prisen sammen med mine to dyktige og engasjerte kolleger, Anne Gro Stumberg og Martin Våge. Vi bruker våre styrker og får lov til å utfolde oss. Det har vært en fantastisk reise hvor vi har blitt kjent med mange utrolige skapninger som bor under vann. Prosjektet har skapt fantastiske opplevelser ute i naturen, inne på avdelingen og på uteområdet vårt. Nå skal vi ha en skikkelig feiring sammen med barna, sier Cruz.

Praktspragler i barnehagen

Den andre vinneren er Lia barnehage, som også ligger i Oslo. Der har barna har fått følge den fargerike planten Praktspragle fra frø til voksen plante.

De har startet med stiklinger og frø, og barna har deltatt aktivt i alt stell og arbeid med plantene. Barna har sett at stiklinger får røtter, de har plantet i jord, de har klippet av topper, og ikke minst undersøkt hvilke vekststeder plantene trives best på. Personalet beskriver selv prosessen slik i søknaden:

«Når barna har lurt på ting har vi brukt naturvitenskaplig arbeidsmetode ved å observere, komme med hypoteser, gjort undersøkelser og kommet til en konklusjon sammen. Vi har stilt spørsmål og hjulpet barna med å finne kunnskap slik at de selv kunne komme frem til en konklusjon.»

Juryen mener at bidraget er originalt, inspirerende enkelt med masse naturfaglig utforsking og læring. Det viser at det er fullt mulig å legge til rette for et utmerket naturfagsarbeid uten dyrt utstyr eller annen omfattende ressursbruk. Man trenger bare en plante!

Powered by Labrador CMS