Steffen Handal mener læreryrket må få bedre lønns- og arbeidsvilkår for å få flere til å velge yrket.

– En sliten lærer er jo ikke en reklameplakat for yrket

  – Elevene ser at det er slitsomt å være lærer, sier Utdanningsforbundets leder, Steffen Handal. Det mener han er en av grunnene til at ikke flere velger lærerutdanningen. 

Publisert

– Det er nærliggende å bruke begrepet krise om den situasjonen vi er i nå, sier leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal. 

Han er bekymret over at stadige færre unge vil bli lærere.  21 prosent færre studenter som hadde lærerutdanning som førstevalg, sammenlignet med i fjor.  Det viser tall fra Samordna opptak. 

– Dette er dramatisk med tanke på den lærermangelen vi har, sier Handal. 

Han mener lærerorganisasjonene, politikerne og KS må jobbe sammen for å gjøre læreryrket mer attraktivt. 

– Det er ingen enkel måte å løse dette på, men målet må være å gi lærerne bedre lønns- og arbeidsvilkår, sier Handal. 

Lederen av Utdanningsforbundet er bekymret for framtida, dersom trenden fortsetter. 

– Hvis dette fortsetter kan det bli en fare for demokratiet. Vi trenger utdanna lærere for å at barn og unge skal få den kunnskapen og utdannelsen de trenger for at samfunnet skal fungere, sier han. 

– Viktig yrke

Handal mener det også er viktig å framsnakke læreryrket. 

– Det å jobbe i skole og barnehage er givende og viktig. Det finnes knapt et viktigere yrke, sier Handal. Samtidig mener han at det ikke er mulig å lage et glansbilde av yrket. Handal mener lærere må få mer autonomi, et støttesystem rundt seg og mer tid til elevene. 

– Det nytter ikke å si at alt er topp. Ungdom som velger utdanning har jo sett læreryrket på nært hold i mange år. Elevene ser at det er slitsomt å være lærer, og da er man jo ikke reklameplakater for yrket, sier han. 

Powered by Labrador CMS