Dramatisk nedgang i søkere til lærerstudier – ned 21,1 prosent fra i fjor

Det er 21,1 prosent færre som har søkt lærerutdanning som førstevalg enn i fjor, viser tall fra Samordna opptak.

Lærerutdanning er utdanningsområdet med størst prosentvis nedgang sammenlignet med fjoråret. Til sammen er det 18,2 prosent færre som har hatt lærerutdanning på førstevalg, som har fått plass på lærerstudiet.

– Selv om det totalt sett er mange som ønsker å bli lærer, ser vi at nedgangen i antallet tilbudte studieplasser fortsetter også i år. Nedgangen er størst i distriktene, men også læresteder i de større byene opplever nå lavere interesse for lærerutdanningene, sier direktør Sveinung Skule i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

I år har 8000 søkere fått tilbud om plass på et lærerstudium, mot nesten 9800 i fjor. Totalt sett har antallet som får tilbud om å begynne på en lærerutdanning, gått ned over 30 prosent på tre år.

Utdanningsforbundet synes tallene er nedslående.

– Dette er en trist dag for alle som brenner for læreryrket, og for norske barnehager og skoler, nå må regjeringen ta tak i problemet, sier leder for Pedagogstudentene i Utdanningsforbundet, Kaspara Halkjelsvik.

Høyre forventer at regjeringen snarest får på plass en ny strategi for rekruttering av lærere.

– Tomme studieplasser blir raskt til tomme lærerstillinger i skolen når nesten 10 prosent av lærerne i skolen er over 60 år. Vi må få interessen for læreryrket opp igjen til rekordnivåene under Solberg-regjeringen, sier Kari-Anne Jønnes, Høyres talsperson for høyere utdanning og forskning.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS