Over hele landet sliter utdanningsinstitusjonene med å fylle opp plassene på lærerstudiene.

Ingen byer har fylt opp plassene på lærerstudiene

For første gang har de store byene problemer med å fylle opp studieplassene på lærerutdanningene, det viser tall fra Samordna opptak.   

Publisert Sist oppdatert

– Det er første gang både Oslo og Trondheim legger ut ledige plasser på grunnskolelærerutdanningene, sier Ingfrid Thowsen, instituttleder ved Institutt for lærerutdanning ved NTNU i Trondheim. En måned før studiestart har 130 lærerstudier over hele landet ledige plasser, det viser oversikten over studieplasser som Samordna opptak la ut i dag.

Ved NTNU er det fortsatt ledige plasser på grunnskolelærerutdanningen i norsk for 5. til 10.trinn.

– Vi har mange lærerutdanninger, og for yrkesfaglærerutdanningene har vi over flere år lagt ut ledige plasser. Det nye i år er at dette skjer for grunnskolelærerutdanningene ved NTNU, sier Thowsen.

Ingfrid Thowsen ved lærertudanningen på NTNU i Trondheim.

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim er et populært studiested for framtidige lærere, og tidligere år har det vært stor konkurranse om plassene på grunnskolelærerutdanningene. Men i år var det annerledes. 

– Dette er et klart signal om at noe har endret seg når det gjelder interessen for læreryrket, sier Thowsen. Også i de andre store studiebyene er det ledige plasser ved lærerstudiene. Både i Oslo og Bergen er det per 19. juli 17 ulike lærerstudier som fortsatt har ledige studieplasser. I Stavanger og Tromsø er seks lærerstudier med ledige plasser. 

– Vi må løfte omdømmet

Thowsen mener omdømmet til læreryrket er ufortjent dårlig. 

– Mye av fokuset og praten har gått på dårlig lønn. Det har vært for lite fokus på alt det fine med læreryrket. For eksempel at de fleste lærere trives og synes de har en meningsfull jobb, sier hun. 

Thowsen håper både politikere, lærerutdanningene og lærerogranisasjonene kan gå sammen om å heve statusen til yrket. 

– Vi må jobbe sammen for å løfte omdømmet til lærerstudiet og læreryrket, sier hun. 

Samordna opptak sin oversikt over ledige studieplasser viser at det er ledige plasser ved både studier til barnehagelærer, grunnskolelærer, yrkesfaglærer og lektor. 

Alle studiesteder har ledige plasser 

Studiesteder over hele landet har lagt ut ledige plasser til lærerstudiene. Flest har Universitetet i Nord, hvor 24 ulike lærerstudier fortsatt har plasser. Universitetet i Sør-Øst har plasser ved 15 lærerstudier, og Norges arktiske universitet har plasser ved 11 studier. 

Powered by Labrador CMS