Nika (18) skjønner ikke at ikke flere vil bli lærer

Antallet søkere til lærerstudier faller dramatisk. – Det overrasker meg. Jeg har aldri sett på lærer som et dårlig yrke, sier kommende lærerstudent, Nika Sabeth Raskh.   

Publisert Sist oppdatert

Nika Sabeth Raskh (18) går rett fra videregående til lærerutdanning på OsloMet. 

– Jeg har alltid hatt lyst til å bli lærer. Jeg har hatt så mange bra lærere selv, sier hun. 

Nika skal gå grunnskolelærer i matematikk for 5. til 10.trinn. Verken dette eller de andre lærerstudiene har vært veldig populære i år. Da ledige studieplasser ble lagt ut på Samordna opptak 19.juli var det 130 lærerstudier som hadde ledige plasser. Også i OsloMet hadde tomme studieplasser. 

Tall fra Samordna opptak som kom mandag viser at det er 21,1 prosent færre som har søkt lærerutdanning som førstevalg i år, enn i fjor.

– Det overrasker meg. Jeg har aldri sett på lærer som et dårlig yrke. Tvert imot. Det er ganske god lønn, man har fri i feriene og så gjør man jo en veldig viktig jobb, sier den kommende studenten. 

Kunnskapsenteret for utdanning ved Universitetet i Stavanger har undersøkt hva som får unge til å velge lærerutdanning. Asle Holthe, dekan ved lærerutdanningen på Vestlandet mener lav status for yrket kan påvirke søkningen.

– Elever som kommer fra 13 år på skolebenken, ser selv hva yrket medfører og oppfatter derved ikke yrket som attraktivt. Det kan ha betydning for hvordan de velger. Vi har også et stramt arbeidsmarked, og læreryrket har nok ikke så høy status. Pandemien synliggjorde også at læreren måtte stå i første rekke og ta en stor belastning under den krisen, sier Holthe.

Gleder seg til å bli lærer

Blant unge opplever hun at mange tror yrket er veldig krevende. 

– Og det er det sikkert også. Men så er det jo så viktig. En lærer er så viktig for livet til barn og ungdom. De er viktig faglig, men også for elevenes liv, sier hun. 

– Jeg gleder meg til å bli den viktige personen i elevenes liv. Men først gleder jeg meg til å studere, sier Nika.

Ved studiestedene håper de at suppleringsopptaket vil hjelpe, og oppfordrer dem som står uten studieplass til å søke lærerutdanning.

Powered by Labrador CMS