– Det var ganske deilig å stryke på fisken, synes Ragna Jensdatter (6).

Ansatte i friluftsbarnehagen får en helt annen samtale med barna ute på tur enn når de er inne

Derfor er barnehagen ute på fisketur både vinter og vår.

Publisert

Alle fem- og seksåringene har fått på seg skiene og tar fatt på bakkene opp til Storvatnet. De er på vei på årets fjerde fisketur.

– Det beste jeg vet, er turen oppover, sier styrer Grete Berg Fosseng i Asphaugen friluftsbarnehage på Senja i Troms.

– Vi får så mange fine stunder på turen der ungene prater, og vi filosoferer i lag. Vi får samtaler ute som vi aldri får inne, og jeg blir kjent med barna på en annen måte, forteller Fosseng.

Å  bli glad i naturen 

– Barna kan både starte filosofiske samtaler om hvorfor fuglene flyr, og nære samtaler om at mamma og pappa har kranglet. Muligheten for å forvalte samtalen er lettere for oss ansatte når vi har ro og tid underveis, forteller styreren. Da de kommer fram til fiskestedet, er det en periode litt hektisk for de voksne når de skal organisere mat og følge med på at ingen er kalde eller skal på do.

– Tenk at vi får betalt for å være ute i naturen sammen med barn, smiler styrer Grete Berg Fosseng.

– Vårt ønske er at barna skal bli glad i naturen slik at de ønsker å bli i Nord-Norge, sier styreren.

 – Det blir du ikke av å sitte inne. Nord-Norge trenger folk, og barna skal ha lyst til å komme tilbake hit etter at de har vært sørpå for å studere. Det er for sent å begynne med å skape minner når barna er 15. Vi har ikke varme somre, men det er noe annet som gjør at man vil hjem igjen. Barna pleier å gå mørketidstur med hodelykter i skogen, og det er magisk, sier styreren. Hun håper barna skal bli glade i mørketida også.

– Det beste med å være her er at vi har ordentlig vinter. Vi har fem måneder med snø, og den ligger i alle fall til midten av april, sier styreren fornøyd. Om vinteren går de på ski og skøyter, og de aker og lager snøskulpturer og snøborg, forteller styreren.

 

Røye på kroken

Assistent Øyvind Blikfeldt har laget hull i isen, og så fort de første barna kommer fram, slipper han ut det første snøret. Det går bare sekunder før det napper. Torje (5) får være med og dra opp den sprellende fisken før Blikfeldt knekker nakken på den.

– Se, fisken e dau, roper Sebastian da han kommer bort.

– Ja, hvorfor tror dere at vi dreper den, spør barnehagelærer Trude Flått.

– Fordi den ikke skal hoppe i vannet, roper barna.

– Og fordi den ikke skal ha det vondt, forklarer Flått.

 

Torje Trulsen (5) ser skeptisk på fisken han har dratt opp fra isen.

Ikke dårlig vær

Styrer Fosseng har vært ansatt i barnehagen i 15 år, og kom inn i den foreldreeide barnehagen for å gjøre endringer.

– Vi slet med å få tak i ansatte og visste at vi måtte ta noen grep. Etter en konferanse i Hellas sammen med andre styrere fra hele landet, ble Fosseng inspirert til å ta steget over til å bli en temabarnehage. Friluft var ikke helt nytt for Asphaugen barnehage, og det var noe de kunne utvikle videre. Nå er barnehagen populær og får mange søkere til stillingene, både menn og kvinner.

– Jeg søkte meg nettopp hit fordi jeg ville jobbe med natur og friluftsliv, forteller barnehagelærer Jill Iren Helin.

– Jeg føler at dette er en skreddersydd stilling for meg, for jeg har alltid likt å være sammen med barn i naturen. De endrer seg når de er ute – det blir mange færre konflikter, og de viser stor mestringsfølelse, enten de går på ski eller leker med pinner.

Bendik følger interessert med på at assistent Øyvind Blikfeldt gjør klar kroken.

– Det vi voksne tenker på som dårlig vær, er ofte det barna setter aller mest pris på, mener Helin. De ansatte forsøker derfor å unngå å overføre sine egne holdninger til barna.

– Det vi voksne tenker på som dårlig vær, er ofte det barna setter aller mest pris på, mener barnehagelærer Jill Iren Helin.

– Vi snakker om blåst og regn med stjerner i øynene. Vi voksne viser at vi gleder oss til å lage sølekaker. Ungene storkoser seg i søledammene, sier Helin. Og det gir utslag i antallet søknader til barnehagen.

– Vi har rekordstore søkertall nå. For dette er jo verdier foreldrene ønsker seg, sier Fosseng.

I Gamlegrendåsen barnehage på Kongsberg drikker barna kaffe og lærer om skilegenden Birger Ruud.

 

Har kjøpt ski

På Storvannet er røye nummer to halt i land, og de fleste barna har gått over til skiløypa for å gå på ski. Barnehagen har kjøpt inn ski slik at alle skal ha mulighet til å delta. Den ligger på en unik plass, der de har alt så nært – både havet, trollskogen, akebakkene, Storvatnet og skiløype i gangavstand. Barnehagen har også et eget lavvoområde i fjæra, der førskolebarna tilbringer tre dager i uka.

– Det handler om å gi barna opplevelser de ikke får hjemme. Å få et supplement til det de gjør hjemme. Det er ikke gitt at alle drar på isfiske med familien, forteller styreren.

Barn i barnehagen er mindre på tur om vinteren, viser forskning.

Barnehagelærer Trude Flått, Julian Olaisen (5) og Philip Hellum (5) prøver fiskelykken.
Powered by Labrador CMS