Pedagogisk leder Aniko Szirmai bader ofte i sjøen sammen med Alba Franck Slot (5), Ada Morell Torjesen (5) og de andre barna i Mummidalen barnehage.

I denne barnehagen bader barna ute hele året

I Mummidalen barnehage får barna svømmekurs med egen instruktør og bader ute hele året.

Publisert Sist oppdatert

– Trygghet i vann er spesielt viktig for oss som bor ved kysten, sier styrer Tone Warp Ulriksen i Mummidalen barnehage i Vågsbygd utenfor Kristiansand. 

For fire år siden investerte Mummidalen barnehage i våtdrakter til både barn og voksne, slik at de kunne bade i sjøen hele året. Førskolebarna får også svømmeopplæring innendørs av den lokale svømmeklubben.

– Vi fikk ideen etter å ha sett en reportasje om en barnehage på Vestlandet der barna brukte våtdrakter, forteller styreren. De kjøpte sju våtdrakter med votter og sko til barna, pluss én voksendrakt. Prislappen var 7500 kroner. De hadde allerede én voksendrakt fra før. Når de er ute og bader, er det er alltid tre voksne med til stranden. Barnehagen har også ansatte med god kompetanse på svømming, sier pedagogisk leder Aniko Szirmai.

Hun har jobbet i Redningsselskapet og har mange førstehjelpskurs og holder kurs for de ansatte i barnehagen. Barnehagelærer René Quiroga fornyer sitt livredderkurs hvert år. Han bader alltid sammen med barna.

Penger via svømmeklubben

Om høsten starter førskolebarna med bading to dager i uka, i regi av Vågsbygd svømme- og livredningsklubb. 

Styrer Tone Warp Ulriksen.

Kurset, samt drosje frem og tilbake, dekkes av penger barnehagen har fått fra Statsforvalteren i Agder. 

I fjor delte Statsforvalteren i Agder ut 4,1 millioner kroner til svømmeopplæring i barnehagene. I år er det satt av 4,5 millioner.

Svømmeinstruktør Caroline Torsteinsen sier målet er å la barna bli trygge i vann gjennom lek og moro.

Penger til svømmeopplæring

Barnehager kan søke om penger til svømmeopplæring for barn mellom 4 og 6 år.

Svømmeopplæringen må være i barnehagens åpningstid og skal i hovedsak foregå i basseng. Pengene kan brukes til å dekke transport til og fra svømmehall.

Barnehagene velger selv hvordan opplæringen organiseres og gjennomføres.

Du kan kun søkes om tilskudd for ett kalenderår om gangen.

Det er mulig å søke om inntil kr 2000 per barn i 2023.

Du må sende en søknad om pengestøtte til statsforvalteren i ditt fylke.

Kilde: Utdanningsdirektoratet

– Vi har rundt 400 til 500 barnehagebarn her hvert år. Det er viktig at vi er nok voksne i vannet til å møte det enkelte barn der det er, sier Caroline.

To instruktører og en ansatt fra barnehagen var i vannet sammen med de sju barna fra Mummidalen barnehage. 

Barnehager kan søke om penger til svømmeopplæring for barn mellom 4 og 6 år via statsforvalteren i sitt fylke. I fjor fikk 37 000 barn svømmeopplæring via denne ordningen, ifølge seniorrådgiver Stig Lodve Janbu i avdeling for tilskuddsforvaltning i Utdanningsdirektoratet. 

Han regner med tallet blir omtrent det samme i 2023. Rundt 240 000 barnehagebarn har fått svømmeopplæring siden pengestøtten ble innført i 2015.

De voksne tar med seg vannleken barna er vant med fra bassenget ut i sjøen.

Bader hele året

Fra oktober bader barna i Mummidalen barnehage med våtdrakter i sjøen sammen med de barnehageansatte.

– Noen kan være skeptiske, særlig på grunn av havbunnen. Det står alltid voksne på land, slik at barn kan komme raskt opp av vannet og få på seg varme klær, sier styrer Tone. De legger badingen ute til småbarnsavdelingens sovetid. Da kan de låne ansatte derfra og slipper å øke bemanningen.

Barnehagelærer René Christopher Quiroga viser barna at det ikke er farlig å få vann i ansiktet: Aurora Alvhild Askland (5), Mie Hodnemyr Glastad (5), Arya Sardar Azeez (5), Ajan Kryeziu (5), Alba Franck Slot (5) og Ada Morell Torjesen (5).

Barnehagelærer René Quiroga viderefører mye av leken barna er vant til fra bassenget, og legger vekt på å ha det gøy.

Drukningstall for barn

2023: 2*

2022: 4

2021: 1

2020: 2

2019: 1

2018: 0

2017: 2

* hittil i år

Antall barn i alderen 0–7 år som har druknet i Norge de fem siste årene.

Kilde: Redningsselskapet ved Tanja Krangnes og rs.no

– I utgangspunktet bader vi hele året, men ikke når det snør sidelengs, sier styreren.

– Det skal være lystbetont, og alle får ta det i sitt eget tempo. Vi kjenner på tang og ufarliggjør det som finnes i sjøen. Mestringsfølelsen er stor når barna tør å være med på badingen, sier René.

Er tryggere i vannet

Da Første steg er til stede, bader alle de sju førskolebarna i sjøen ved Møvigstranda. Først opp av vannet er Fride Eikli Lossius (5).

– Jeg så en glassmanet, den er ikke farlig, sier hun.

– Jeg synes det er gøy å sprute når vi liksom lager pizza, sier Ajan Kryeziu (5), som er uti så lenge han får lov.

Marthe Franck Slot, mammaen til Alba Franck Slot (5), forteller at familien tilbringer mye tid ved sjøen, og er takknemlig for at datteren nå er merkbart tryggere i vannet.

– Alba synes bassengbadingen var kjempegøy. Utebadingen gruer hun seg litt til, men forteller hvor moro det var, når badet er gjennomført. Jeg vet at de andre foreldrene også er fornøyde med opplegget, sier Marthe.

Powered by Labrador CMS