I Bukkespranget naturbarnehage får barna teste isbading
Olivia (4) går rett ut i det iskalde havet uten å nøle. Bukkespranget naturbarnehage i Tromsø tester ut isbading.
Da jeg våknet i morges, var det åtte minus, men det blir jo litt varmere utpå formiddagen, forteller pedagogisk medarbeider Kenth Mikalsen. Bukkespranget naturbarnehage testet ut isbading for noen år siden, og nå er det tid for å ta det opp igjen. Temperaturen i havet er i snitt fire grader på denne årstiden i Tromsø.
Lærer om kroppen
Kenth løfter Olivia opp av vannet og bærer henne barbeint over snøen opp i naustet, mens vannet drypper av dem begge. Selv har han tatt en real dukkert. I naustet får Olivia en sovepose rundt seg og begge får på seg tørre klær.
– Det var gøy! stråler Olivia. Hun er usikker på om hun får prøvd det igjen, for hun tror ikke hun får med mamma på dette.
– Målet er å få ungene bevisst på vann, forteller Kenth.
– De får kjenne hvor kaldt det er, og hva som skjer med kroppen. De skal rett og slett erfare, sier han. Barnehagen, som ligger i bydelen Hamna i Tromsø, satser på friluftsliv og realfag.
– Filosofien vår er at barna skal bli glad i naturen, forteller pedagogisk leder Irja Ramberg.
LES OGSÅ: I denne barnehagen må foreldrene dokumentere barnas allergier
– Tanken er at når man er glad i naturen, vil man også ønske å ta vare på den. Da handler det om å gi dem mange og ulike opplevelser i variert vær og til alle årstider. Isbading kan knyttes opp mot livsmestring. Det er en unik opplevelse der de får utfordre seg selv og pushe grensene litt. Det er artig for barna å prøve noe nytt og prøve noe som de ikke helt vet om de tør, mener hun.
LES OGSÅ: Nina lærer barna å lage kunst i naturen
Lov å ombestemme seg
Live (4) prøver seg i vannet for andre gang. Den første gangen måtte hun kaste inn håndkleet. Irja løfter henne utover, og denne gangen får hun dyppet føttene i det iskalde vannet før hun bæres opp i naustet.
– Det var skummelt å være så langt ute, mener Live.
– Det er best å bade i bassenget på Tromsøbadet, for der er det varmere. Og der spiser vi is, legger hun til.
– Det skal være greit å ombestemme seg, forteller Irja. Alle de 20 barna i storbarnsavdelingen Myrulla er med på turen. Noen bader, andre vil ikke.
LES OGSÅ: I Notveien Naturbarnehage er det barna som styrer dagen, ikke klokka
– Vi sendte ut en e-post til foreldrene om at vi skulle isbade, og vi fikk ikke et eneste spørsmål. De stoler på at vi vet hva vi holder på med, sier Irja.
Turen er planlagt etter været. Hvis det er for mye vind, kan de få forfrysninger. I dag er det vindstille og sol. De ansatte har livredningskurs, og det er livbøye i naustet. Der har også barnehagen egen båt som de bruker når de skal ut på havet og fiske. Fra barna starter i barnehagen, blir de vant til å gå på do i naturen, ha med seg varme klær og bevege seg når de fryser. De kan lage bål, og de vet hvorfor de lager bål.
LES OGSÅ: Naturlek betyr mye for barn
Samiske tradisjoner
– Som naturbarnehage satser vi både på friluftsliv og realfag. Friluftslivet knytter vi nært opp mot både nordnorsk og samisk tradisjon, fortsetter Irja ivrig.
– Vi følger det samiske årshjulet med åtte årstider når vi planlegger aktiviteter for barna. Om høstsommeren/čakčageassi er bærhøsting viktig, mens isfiske er viktig om våren/giđđa. Da lærer vi oss hva årstidene og aktivitetene heter på samisk, og gjennomfører så langt det lar seg gjøre.
– I samisk kultur står respekten for naturen sterkt, der vi legger vekt på sporløs ferdsel og å bruke det vi har rundt oss, sier Irja. Dette er også noe de ønsker å lære ungene.
LES OGSÅ: Cecilie Skog: – Barneparken gjorde meg robust
Sover ute og er på isfiske
Barna i Bukkespranget naturbarnehage er på isfiske, koker fisk på bål i fjæra og høster fra barnehagens kjøkkenhage. De spikker pølsepinner, komposterer matsøppel, sover ute og plukker bær. I tillegg høster de inn naturmaterialer til forming, rydder søppel fra fjæra og skogen og parterer og lager mat av et geiteslakt.
– Vi snakker om ikke å ta for mye, bare det vi trenger. Vi ønsker å gi ungene praktiske friluftsferdigheter, påpeker Irja. Hun mener barnehagebarna er en tøff gjeng.
– Se bare på Olivia som gikk rett uti alene, satte seg ned og ble stående i vannet.
– Jeg liker naturen, forteller Olivia og fortsetter:
– Jeg liker å sitte på en stein og se på vannet og å klatre i trær og å bade i minusgrader.
– Alle barnehager i Norge er sikkert mye ute, så det handler ikke om hvor mye tid man tilbringer ute, men hva man fyller den tida med, mener Irja.