Hovedtillitsvalgt Knut Raknerud Olsen er bekymret for sarpsborgskolen.

Volden øker – politikerne vil kutte i skolebudsjettene

I Sarpsborg øker volds- og trusselhendelsene mot ansatte i skolen, men politikerne i kommunen vil kutte 14 millioner kroner i skolebudsjettene.

Publisert

For 2024 foreslår kommunedirektøren å kutte totalt 14 millioner kroner i Sarpsborg-skolen, noe som kan gi et kutt i antall årsverk i skolen. Terskelen for å få spesialundervisning skal bli høyere, på den posten har de tenkt å spare 7 millioner kroner i 2024.

Tall Sarpsborg Arbeiderblad har hentet inn viser at det hittil i år har vært 581 fysisk angrep på ansatte i skolene i kommunen, i fjor var det 440. Også meldingene om trusler og trakassering av ansatte har økt betydelig.

25. januar i år rykket politiet ut til Tindlund ungdomsskole i Sarpsborg etter melding om et masseslagsmål.

– Det var sju elever som var involvert i en slåsskamp. Det var nok minst like mange voksne involvert for å få skilt dem og holdt dem fra hverandre, sa rektor Jo Skjølsvold til NRK.

Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad ble en lærer slått til blods og andre elever ble låst inne på klasserom for deres egen sikkerhet. Politiet opplyste til NRK at én person ble sendt til legevakt etter hendelsen.

Dette er bare en av hendelsene som har skjedd i år.

– Står i en skvis

Martin Fjeld som jobber ved Tindlund ungdomsskole, ber kommunen fjerne de foreslåtte kuttene.

– Kommunen bør styrke pengebruken på barn og unge. Vi ser en oppblomstring av gjenger. Elevene tar med seg konflikter fra fritiden til skolen, sier Martin Fjeld til Sarpsborg Arbeiderblad.

Nå tar Utdanningsforbundet initiativ til et samarbeid med kommunen, Arbeidstilsynet og Statsforvalteren for å diskutere hvordan disse utfordringene skal møtes.

Forbundet opplever at de ansatte står i en skvis mellom kravene til elevenes opplæring i opplæringsloven og kravene til et trygt arbeidsmiljø for de ansatte i arbeidsmiljøloven. De ovennevnte nivåene forvalter hver sin del av lovverket, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

– Vi vil ta initiativ overfor arbeidsgiver om dette. Vi har et godt partssamarbeid med kommuneledelsen om disse problemene, men for oss haster det nå med å finne gode løsninger for denne elevgruppa som utfordrer mest, sier hovedtillitsvalgt Knut Raknerud Olsen til SA.

Budsjettet for neste år skal opp i formannskapet 30. november.

Powered by Labrador CMS