Juliette Hveding har fått lærlingeplass hos Meny Tangen på Nesoddtangen. Her sammen med assisterende ferskvaresjef Even Sprakehaug.

Juliette gikk et halvt år på skole: Nå er hun lærling og blir ferskvarehandler

Akkurat nå er hun lærling, men om to år er planen at hun er ferskvarehandler. Juliette Hveding lærer noe om mat hver eneste dag på jobben.

Publisert Sist oppdatert

19-åringen fra Nesodden er første deltaker ut fra den modulbaserte opplæringen på Vestby videregående. Hun gikk opp til praktisk eksamen med godt bestått i januar. Bare dager etter var hun på plass bak ferskvaredisken på Meny på Tangen på Nesodden.

– Hun var her i fire ukers praksis i november. Hun trivdes her, og vi trivdes med henne, sier butikksjef og kjøpmann Per Arne Finstad, som selv er ferskvarehandler i bunn og absolutt fornøyd med å ha rekruttert Juliette Hveding til sitt lag av fagarbeidere i ferskvaredisken.

I butikken lærer Juliette om håndtering og salg av fisk, kjøtt og ost. Meny-kjeden legger vekt på å ha gode ferskvareavdelinger med faglærte ansatte. Målet er at kundene skal kunne få gode råd om maten de kjøper, fra de hvitkledde ferskvarehandlerne som står bak disken. Juliette sier til Yrke at hun opplever å lære noe nytt på jobb hver dag.

– Hva kan du om varene du selger nå?

– Jeg kan vel en helt moderat mengde. Men jeg lærer bit for bit, alle her er veldig hyggelige, og er det noe jeg lurer på, så spør jeg om hjelp, sier hun.

Forventer spørsmål

 – Vi forventer at du stiller spørsmål, sier sjefen Per Arne med et smil.

– Du er flink allerede, men det er mye å lære, understreker han og sier det er et krevende løp Juliette nå skal igjennom før hun kan gå opp til fagprøven om to år.

Blant annet skal Juliette levere inn flere oppgaver, så lærlingtiden er absolutt en læretid og ikke bare et arbeidsløp.

Læreplanen preges av sesongene, så 19-åringen skal igjennom mye kunnskap om kjøtt, fisk og ost før hun kan ta den avgjørende fagprøven.

– Du valgte modulbasert opplæring, hvorfor gjorde du det?

Ville fullføre

– Jeg hadde allerede tatt et halvt år på en annen restaurantskole, og ønsket å fullføre så raskt som mulig. Da jeg kom over tilbudet i Vestby, ble jeg veldig glad. Jeg tok de modulene jeg manglet, på et halvt år, forklarer Juliette Hveding til Yrke.

Hun sier hun begynte på restaurant- og matfag på Vestby videregående den 1. september i fjor. Så tok hun eksamen 23. januar. Et slikt løp kunne hun ikke tatt på noen annen skole.

– Men det passet meg at det gikk fort.

Praksisplassen på Meny Tangen skaffet hun selv, og hun er fornøyd med å ha kommet inn en kjede som Meny og håper på jobb etter fagprøven. Det tror Per Arne Finstad absolutt vil bli mulig.

– Vi passer på våre i vårt system. Og det er absolutt behov for gode ferskvarehandlere, sier han og fleiper med at han beholder de beste i egen butikk, så da satser han på å ha Juliette på Nesodden i mange år fremover.

Trivsel

 – Hva er det viktigste for deg på en arbeidsplass?

– Det er at jeg trives, det er det absolutt viktigste, svarer Juliette.

Hun forteller at hun ble bedt på julebord og tatt med i miljøet før hun begynte som lærling, og det var noe hun satte veldig pris på. Hun opplever miljøet i butikken som et åpent og inkluderende miljø, noe som også gjør at det er mulig å stille spørsmål uten å føle seg dum. Dermed lærer hun seg noe nytt hver arbeidsdag.

Godt miljø, er viktig for at en arbeidsplass skal bli god, mener Juliette. Her sammen med assisterende ferskvaresjef Even Sprakehaug og ferskvaremedarbeider Christian Silch.

– Men hvordan var skolegangen på den modulbaserte opplæringen?

– Jeg trivdes der også, men jeg trives enda bedre med å jobbe. Det var jo også derfor jeg valgte den utdanningen, fordi jeg kunne gå opp tidlig til eksamen og komme raskt ut i lære, sier hun.

– Og hvor tror du at du er om noen år?

– Da er jeg ferskvarehandler, og det kan godt hende jeg er her, sier hun.

Per Arne Finstad minner om at det er mange karriereveier i en butikk, og ikke minst i en kjede.

– Her går det an å starte som ferskvarehandler, avansere til avdelingssjef, ferskvaresjef og butikksjef. Så det er mange karriereveier i vår bransje, sier han

Powered by Labrador CMS