Streikemarkering i Lillestrøm i august.

Fafo-forsker: Skjebneuke for streiken

Dersom det ikke er noen møter eller samtaler denne uka, vil streiken ende i tvungen lønnsnemd, mener Fafo-forsker.

Publisert

Fafo-forsker Kristine Nergaard tror streiken går mot slutten, og mener at dersom det ikke blir noe bevegelse denne uka vil det bli tvungen lønnsnemd.

– Hvis ikke partene kommer til enighet innen rimelig tid tror jeg det er et ganske sannsynlig utfall. Det vil si at man bør se villighet til å møtes og bevegelse i løpet av denne uka, sier Nergaard.

Nå er 8450 medlemmer i Utdanningsforbundet ute i streik. Fra mandag neste uke tas ytterligere 100 lærere ut. Nergaard mener regjeringen ikke ønsker å blande seg inn i konflikten.

– Jeg er litt usikker siden de aktuelle statsrådene så langt holder god avstand og åpenbart har veldig lite lyst til å gripe inn, sier Fafo-forsker, Kristine Nergaard. Hun mener derfor at det ikke vil bli tvungen lønnsnemd i konflikten mellom lærerorganisasjonene og KS denne uka.

– Arbeidsgiver kommer best ut av lønnsnemd

– Rent resultatmessig kommer vanligvis arbeidsgiversiden best ut av lønnsnemnd, siden Rikslønnsnemnda vanligvis legger seg på det resultatet som allerede foreligger, sier Nergaard.

LES: Mulig regjeringen vil løse lærerstreiken med en «pakke»

Hun mener både lærerorganisasjonene og KS ser streiken som en belastning.

– Så vil jo en eventuell lønnsnemnd avslutte en konflikt som nå er belastende for begge sider, både omdømmemessig og også økonomisk for de streikende lærerorganisasjonene, sier Nergaard.

– Så det kan nok være noen på arbeidstakersiden som også trekker et lettenes sukk, selv om ingen kommer til å innrømme det, sier Nergaard.

Powered by Labrador CMS