Kunnskapsminister Tonje Brenna kalte inn partene i lærerstreiken til møte forrige uke. Bak fra venstre: Mette Walker Skolenes landsforbund, Helle Christine Nyhuus, Norsk Lektorlag, Steffen Handal, Utdanningsforbundet og Tor Arne Gangsø, KS.

Forsker: Mulig regjeringen vil løse lærerstreiken med en «pakke»

Arbeidslivsforsker tror ikke lærerorganisasjonene og KS klarer å forhandle seg fram til enighet. Nå blir det enten en politisk løsning, eller tvungen lønnsnemd, mener førsteamanuensis Isak Lekve.

Publisert Sist oppdatert

– Hvis jeg skal være optimistisk, så kommer det en politisk løsning, en «pakke» presentert av kunnskapsministeren, sier Isak Lekve.

Lekve er førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger. Han har forsket på arbeidslivskonflikter, og mener at en slik pakke vil være den beste løsningen på konflikten. Meklingen mellom lærerorganisasjonene og KS førte ikke fram i helga, og nå tror forskeren det bare er regjeringen som kan forhindre tvungen lønnsnemd.

– Om ikke regjeringen er villig til å levere en slik politisk løsning, så tror jeg det styrer mot tvungen lønnsnemnd. Det vil da bare utsette konflikten og gjøre lærerne enda sintere før neste oppgjør, hvor konflikten sannsynligvis vil fortsette med uforminsket styrke, sier Lekve.

Les også: 100 nye UDF-lærere ut i streik fra mandag

– Rammer ikke motparten

Lekve ser for seg at innholdet i en pakke fra regjeringen kan være en opptrappingsplan i lønn over flere år og andre virkemidler for å øke rekruttering til læreryrket.

– Jeg tror denne streiken har synliggjort for alle hvor vanskelig det er at lærere har et arbeidskampmiddel som ikke egentlig rammer motparten. Tvert imot sparer KS sine medlemmer penger hver dag lærerne streiker, sier Lekve.

Førsteamanuensis Isak Lekve.

Han mener dette forverres av at KS egentlig ikke har noe ansvar for innholdet i skolen.

– Dermed rammes bare tredjeparter, så en kan se for seg at regjeringen vil sette ned et utvalg som skal utrede alternative forhandlingsmodeller som også må inkludere å ta arbeidsgiveransvaret tilbake til staten, sier Lekve.

Dersom det blir tvungen lønnsnemd mener forskeren at lærerne vil tape på det:

– I så fall er det KS som vinner og lærerne som taper. Lønnsnemnden foreslår aldri noe radikalt, og det er ganske trygt for arbeidsgiversiden å la det ende der. Mens lærerne får omtrent det de takket nei til.

– Kan miste lærerstemmer

Lekve tror regjeringen og Arbeiderpartiet vil gjøre mye for å unngå tvungen lønnsnemd. Blant annet for ikke å miste lærerstemmer ved neste valg.

– Her vil de nok fremmedgjøre en stor potensiell gruppe velgere, og med dagens meningsmålinger er det det siste de trenger, sier Lekve. Det som taler imot tvungen lønnsnemd er at regjeringen ser lærernes utfordringer.

Les også: Barneombudet om streiken:– Nå må regjeringen ta et valg

– Jeg tror regjeringen forstår at lærernes problembeskrivelse om negativ lønnsutvikling gjennom tyve år og problemer med rekruttering hvor en femtedel av grunnskolelærerne nå er ufaglærte. Dette har fått utvikle seg samtidig som politikere fra de fleste partier har snakket om å lage verdens beste skole, sier Lekve.

På den andre siden, mener forskeren at dagens økonomiske situasjon taler for at konflikten løses ved tvungen lønnsnemd.

– Det som likevel da taler for tvungen lønnsnemnd er altså at en ikke ønsker å sprenge noen budsjettrammer, og at LO sine viktigste forbund, og dermed LO-ledelsen, ikke egentlig støtter streiken helhjertet.

Powered by Labrador CMS