Hege Valås, nestleder i Utdanningsforbundet, kaller karante-unntaket urimelig og ulogisk.
Hege Valås, nestleder i Utdanningsforbundet, kaller karante-unntaket urimelig og ulogisk.

Utdanningsforbundet om karanteneunntak:
– Helt urimelig og fullstendig ulogisk

I Utdanningsforbundet reagerer de kraftig på avgjørelsen om at ansatte i skoler og barnehager skal unntas fra karantenereglene i arbeidstiden.

Publisert Sist oppdatert

– Dette er helt urimelig og fullstendig ulogisk, sier nestleder i Utdanningsforbundet, Hege Valås.

– Med disse reglene kan en lærer være nærkontakt med ti-tjue barnehagebarn, undervise i et par barneskoleklasser hver dag, møte hundrevis av elever i videregående, men ikke kan hente sin egen fireåring i barnehagen eller gå i butikken. Jeg har stor forståelse for at vi må forsøke å holde barnehager og skoler åpne, men dette henger ikke på greip, mener hun.

Mandag ble det kjent at Helse- og omsorgsdepartementet har avgjort at ansatte i skoler og barnehager skal unntas karantenereglene i arbeidstiden.

Det innebærer at ansatte som har vært i nærkontakt med en smittet kan gå på jobb, men må teste seg døgn 3 og 7 etter nærkontakten. Unntaket gjelder ikke dersom den ansatte er i samme husstand eller tilsvarende nær den som er smittet.

Valås sier hun frykter hvordan tiden fremover vil bli for ansatte i skoler og barnehager. I hvert fall fram til alle lærere har fått en tredje vaksinedose, som også gir unntak fra smittekarantene.

– Det er ingenting som tyder på at pandemien nærmer seg slutten. For lærere kan disse reglene innebære fritidskarantene i lang tid fremover, sier hun.

Les også: Koronapandemien er ingen dugnad

«Som fengsel»

På Utdanningsnytts facebookside er det kommet mange kommentarer til karantene-nyheten.

«Andre skal sitte på hjemmekontor, og skånes for smitte. Vi skal hives ut i smitte, uten noe som helst smittevern», skriver en.

«Dette blir som å sitte i fengsel», skriver en annen.

Valås sier hun har stor forståelse for reaksjonene som nå kommer.

– Å være lærer innebærer nærkontakt. Det er en del av jobben. Men i motsetning til en del andre yrker kan ikke lærere iføre seg smittevernutstyr utover munnbind. Jeg forstår godt om lærere reagerer kraftig etter å ha stått i førstelinja i snart to år, sier hun.

Mange som venter på stikk

Da FHI kom med anbefalingen om å unnta ansatte i skoler og barnehager fra karantenereglene i midten av desember påpekte de overfor Utdanningsnytt at hensikten med å holde smittespredningen lav er at man ikke overbelaster helsevesenet.

– Vi skjønner godt nervøsiteten folk har for å skulle få korona. Den er der hos mange med underliggende sykdommer, og kanskje særlig hos ansatte i skoler og barnehager, som har mindre mulighet til å skjerme seg mot smitte. Men de fleste må regne med å bli eksponert for viruset på et eller annet tidspunkt. Og har du underliggende sykdommer, men er i arbeidsfør alder, gir fortsatt vaksinen god beskyttelse mot alvorlig sykdom, sa Pål Surén, forsker og spesialist i barnesykdommer hos FHI den gangen.

Siden er også lærerne blitt prioritert for en tredje vaksinedose. Men, sier Valås, det er fremdeles mange lærere som må vente på sitt stikk.

– Ettersom denne yrkesgruppen ikke ble prioritert ved andre vaksinedose, er det mange som ikke kan få en tredje dose før om noen uker, sier hun og legger til:

– Jeg opplever at det legges opp til at de fleste av oss skal bli eksponert for viruset i løpet av vinteren, og for å løse bemanningsutfordringene i skoler og barnehager oppheves karantenereglene.

Les også: Gult nivå i barnehager og grunnskoler – fortsatt rødt i videregående

Vil fortsette å si ifra

– Hva vil dere som forbund foreta dere nå?

– Vi har god kontakt med kunnskapsministeren og myndighetene og vil fortsette å si klart og tydelig ifra. De bestemmelsene som kommer nå er ikke i tråd med våre anbefalinger, men vi har opplevd at vi har fått gjennomslag hos ministeren tidligere.

– Er det aktuelt å jobbe for et risikotillegg eller en annen form for godtgjørelse til lærerne?

– Vi må vurdere hva vi gjør videre. Vi fikk nettopp på plass avtalen med KS som sikrer lærerne dobbel overtidsbetaling. Det er en avtale det har tatt lang tid å lande. Men vi jobber kontinuerlig for at lærerne skal ha et forsvarlig arbeidsmiljø og en trygg hverdag fremover.

Powered by Labrador CMS