Ansatte i skoler og barnehager unntas fra smittekarantene i arbeidstiden

Departementet har bestemt at ansatte i skoler og barnehager skal unntas karantenereglene i arbeidstiden.

Publisert Sist oppdatert

Dermed følger Helse- og omsorgsdepartementet anbefalingen som Folkehelseinstituttet kom med i midten av desember.

Unntak fra karantenereglene i arbeidstiden innebærer at ansatte som har vært i nærkontakt med en smittet kan gå på jobb, men må teste seg døgn 3 og 7 etter nærkontakten. Unntaket gjelder ikke dersom den ansatte er i samme husstand eller tilsvarende nær den som er smittet.

– Regjeringen er opptatt av at barn og unge skal få et best mulig tilbud og at skoler og barnehager skal være mest mulig åpne, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

I sin vurdering skriver de at de også støtter FHIs råd om at det nasjonale tiltaksnivået i barnehager og grunnskoler holdes på gult nivå.

De trosser imidlertid helsemyndighetenes råd når det gjelder videregående skoler. Anbefalingen var at de også åpnet på gult nivå etter jul, men regjeringen har konkludert med at de viderefører rødt nivå i videregående skole, melder NTB.

– Forsvarlig

FHI har også forklart sin karantene-anbefaling for ansatte med at de vil unngå stenging av skoler og barnehager også i 2022.

– Man kan ikke holde skoler og barnehager åpne dersom lærere og øvrige ansatte skal i karantene hver gang de er i kontakt med noen som er smittet, og det kommer til de å være gjennom vinteren og våren, sa Pål Surén, forsker og spesialist i barnesykdommer hos FHI til Utdanningsnytt tidligere i desember.

På spørsmål om hvilken risiko ansatte utsettes for med unntak fra karantenebestemmelsene svarte Surén:

– Vaksinene gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom. Det er svært høy oppslutning om vaksinen blant ansatte i skoler og barnehager, høyere enn for andre yrkesgrupper, og vi mener derfor at dette er forsvarlig med tanke på helsen til lærere og øvrige ansatte. Så er det viktig at de tar imot tilbudet om en oppfriskningsdose og at kommunene også prioriterer denne yrkesgruppen for en tredje vaksinedose.

Reaksjoner fra lærerne

Tidlig i desember kom regjeringen med en oppdatering om smittevernkarantene. Der het det blant annet at barn slipper karantene ved smitte i klassen.

Kort tid etter kom FHI med sin karanteneanbefaling for de ansatte. Det skapte store reaksjoner, blant annet hos lærerorganisasjonene.

– Når FHI anbefaler at ansatte i skoler og barnehager skal unntas fra karantenereglene så sier de i realiteten at de skal jobbe uten smittevern. Dette reagerer vi på, sa leder i Skolenes landsforbund, Mette Walker.

Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, presiserte at en forutsetning er at ansatte i skoler og barnehager prioriteres for testing og vaksinering.

Siden har regjeringen uttalt at kommunene skal prioritere denne yrkesgruppen for en tredje vaksinedose. Nå oppfordrer helseministeren ansatte i skoler og barnehager til å ta en boosterdose.

– Målet er at alle over 18 år får tilbud om oppfriskningsdose innen utgangen av februar. Vaksinering og etterlevelse av de kontaktreduserende tiltakene er det viktigste vi gjør for å få ned smitten og bedre situasjonen, også for elever og ansatte, sier Ingvild Kjerkol.

Powered by Labrador CMS