UDF og Steffen Handal er fornøyde med at FHI kommer med nye karantene-anbefalinger.

UDF om nye karantene-anbefalinger:
En forutsetning at lærere testes og vaksineres med tredje dose

Utdanningsforbundets leder er fornøyd med at FHI har endret sine vurderinger av karantenereglene. Men mener testing og vaksinering av ansatte i skoler og barnehager er en forutsetning.

Publisert Sist oppdatert

Rettelse: I den første utgaven av saken het det i ingressen at Steffen Handal var "fornøyd med FHI at anbefaler at lærere unntas fra karantenereglene". Det er rettet opp til at Handal er fornøyd med at de endret sine vurderinger. Redaksjonen.

– Det bra at FHI har endret sine vurderinger. Det regimet de la opp til med ulike karanteneregler for lærere og elever var uforståelig og en oppskrift på å stenge skoler, skriver leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, i en e-post til Utdanningsnytt.

– Men dette er ikke enkelt, så jeg er spent på hva regjeringen velger å gjøre nå. På den ene siden gjør endrede regler det enklere å holde barnehager og skoler åpne, på den andre siden øker det smitterisikoen for både barn, elever og ansatte, legger han til.

Les også: Lillestrøm kommune prioriterer ansatte i skoler og barnehager for tredje vaksinedose

Nye karantene-anbefalinger

Onsdag kom nyheten om at barn under 18 år ikke må i karantene dersom det er smitte i klassen eller i barnehagegruppen. Det betydde ulike karanteneregler for ansatte og barn, noe som skapte store reaksjoner.

Torsdag kunne imidlertid forsker og spesialist på barnesykdommer hos FHI, Pål Surén, fortelle at de har sendt en ny anbefaling til regjeringen om karantenebestemmelsene. Nå er deres råd er at også ansatte i skoler og barnehager unntas fra karantenereglene.

FHI mener ansatte i skoler og barnehager må anses som kritisk personell. Det betyr at de må i karantene dersom det er husstandssmitte, men at de ikke må i karantene ved smitte i klassen eller på avdelingen i barnehagen, på lik linje med barn under 18 år.

Les også. Unicef Norge bekymret over koronastengte skoler før jul

Testing og vaksiner

I rådene fra Folkehelseinstituttet til regjeringen heter det også ifølge Surén at de anbefaler at man viderefører jevnlig testing i skoler og barnehager utover vinteren og våren i de kommunene der det er behov for det.

Det er en forutsetning, mener UDF-leder Steffen Handal.

– Tilstrekkelig testing både av elever og ansatte er helt nødvendig. Der ikke testkapasiteten er på plass vil smitten spre seg og usikkerheten spre seg og usikkerheten øke, sier Handal.

– Og så forutsetter vi at vaksinering med 3.dose for ansatte i skoler og barnehager virkelig tar fart med en gang.

Bemanningskrise

Koronasmitten har økt mye i Norge de siste dagene. Det, i tillegg til strenge regler for når man skal holde seg hjemme, har ført til svært høyt sykefravær i skoler og barnehager mange steder i landet. Torsdag meldte blant annet Trondheim kommune at om at de har store utfordringer.

– Derfor er det bra at myndighetene åpner opp for lokale vurderinger. Der det er mye smitte må kommuneoverlegen stramme inn karantenebestemmelsene. Det forventer vi at vil skje, sier Handal.

– Alle må forstå at vi har to kriser samtidig, koronakrisen og bemanningskrisen. De forsterker hverandre og begge må håndteres. Skal barn og unge få det viktige tilbudet barnehager og skoler er, må de ansatte ivaretas på en skikkelig måte.

Powered by Labrador CMS