Steffen Handal mener regjeringen leverer en oppskrift på stenging av skoler og barnehager med de nye karantenereglene.

– Setter lærerne i en uholdbar situasjon

Utdanningsforbundet reagerer på nye karanteneregler. – Her må noen rydde opp og det må skje fort, sier leder Steffen Handal.

Publisert

– Endringen av karantenereglene er en oppskrift på å stenge skoler og barnehager og setter lærerne i en uholdbar situasjon. Med disse reglene må lærerne i karantene dersom et barn eller en elev i klassen blir smittet. Hvem skal undervise barna eller følge opp barnehagebarna da? spør leder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal.

– Å komme med disse endringene og samtidig ikke sørge for at lærere blir prioritert for testing det fremstår helt uforståelig, mener han.

Onsdag kom regjeringen med en oppdatering av pressemeldingen som ble sendt ut mandag, men en rekke unntak fra smittekarantene. Der heter det blant annet at barn slipper karantene ved smitte i klassen.

Noen timer senere møtte Utdanningsforbundet og flere interesseorganisasjoner i sektoren med kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap). Budskapet deres var tydelig, sier Handal.

– Her må noen rydde opp. Jeg avventer gjerne en avklaring fra FHI, men den må komme fort, sier han.

Naturlig immunitet?

Handal trekker frem blant annet et dilemma med karantenereglene, slik de nå har fått beskjed om at de skal praktiseres.

– Dersom man mot formodning finner en vikar for en lærer som må i karantene, skal man da sende vedkommende inn i et klasserom der man tror det faktisk finnes smitte? Og hva om denne vikaren også blir smittet. Dette henger overhodet ikke på greip, sier han.

Les også: Skolenes landsforbund: – Uakseptable karanteneregler

I kommentarfeltet til Utdanningsnytt på facebook er det kommet en rekke innlegg fra lærere som er fortvilet og sinte over de nye bestemmelsene. Også i Utdanningsforbundet har de fått mange reaksjoner.

– Mange er veldig undrende til hva som ligger bak dette og spør seg om FHI ønsker at smitten skal spre seg i barnehager og skoler for å bygge opp en naturlig immunitet. Jeg vet ikke. Men man blir jo usikker, sier Handal.

Les også: Stor pågang etter bønn om at vikarer melder seg

– Kommer fra helselinja

– FHI har sagt at de ønsker å skjerme barn og unge. Hvordan synes du det går sammen med disse nye karantenereglene?

– Slik jeg har hørt Folkehelseinstituttet så har de gjort nesten alt de kan for å holde skoler og barnehager åpne gjennom pandemien. Nå serverer de derimot en oppskrift på stenging.

– På pressekonferansen mandag sa Tonje Brenna at ansatte i skoler og barnehager fortjener bedre smittevern. Er dette i tråd med en slik uttalelse?

– Brenna har sørget for at lærerne skal prioriteres i vaksinekøen, det er svært viktig for at skoler og barnehager skal kunne holde åpne lenger. Jeg opplever ikke at denne endringer kommer fra hennes departementet, men snarere fra helselinja. Så denne glippen er det de som må rydde opp i, sier Handal.

Powered by Labrador CMS