Mette Johnsen Walker, leder i Skolenes landsforbund.

Skolenes landsforbund reagerer på FHIs karantene-anbefaling

FHI har anbefalt at ansatte i skoler og barnehager unntas fra karantene-reglene. Hos Skolenes landsforbund er de ikke fornøyd med den løsningen. Men de ser myndighetenes dilemma.

Publisert Sist oppdatert

– Hva skal man si? Når FHI anbefaler at ansatte i skoler og barnehager skal unntas fra karantenereglene så sier de i realiteten at de skal jobbe uten smittevern. Dette reagerer vi på, sier leder i Skolenes landsforbund, Mette Walker.

– Men er ikke vaksinen, og da også en tredje dose, det beste smittevernet de kan ha?

– Jo, men det er ikke alle som er vaksinert på grunn av underliggende sykdommer. Dersom regjeringen følger FHIs anbefaling blir det ekstremt vanskelig for dem.

Nye anbefalinger

Onsdag kom nyheten om at barn under 18 år ikke må i karantene dersom det er smitte i klassen eller i barnehagegruppen. Det betydde ulike karanteneregler for ansatte og barn, noe som skapte store reaksjoner.

Torsdag kunne imidlertid forsker og spesialist på barnesykdommer hos FHI, Pål Surén, fortelle at de har sendt en ny anbefaling til regjeringen om karantenebestemmelsene. Nå er deres råd er at også ansatte i skoler og barnehager unntas fra karantenereglene.

FHI mener ansatte i skoler og barnehager må anses som kritisk personell. Det betyr at de må i karantene dersom det er husstandssmitte, men at de ikke må i karantene ved smitte i klassen eller på avdelingen i barnehagen, på lik linje med barn under 18 år.

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal uttalte til Utdanningsnytt at de mener det er bra at FHI snur i sine anbefalinger.

– Det regimet de la opp til med ulike karanteneregler for lærere og elever var uforståelig og en oppskrift på å stenge skoler. Men dette er ikke enkelt. Jeg er spent på hva regjeringen velger å gjøre nå. På den ene siden gjør endrede regler det enklere å holde barnehager og skoler åpne. På den andre siden øker smitterisokoen for både barn, elever og ansatte, sa Handal.

Han mener tesing av ansatte, samt en prioritering av denne yrkesgruppen er en forutsetning. Det har også regjeringen oppfordret kommunene til å gjøre.

Krever rett til å bruke munnbind

Mette Walker støtter Handal i at testing og vaksinering må på plass. I tillegg mener Skolenes landsforbund at lærere også må kunne benytte seg av annet nødvendig smittevern.

– De må ha lov til å bruke munnbind, og få muligheter for hjemmekontor. Dessuten må bemanningen bli bedre og renholdet på skoler og i barnehager skjerpes, sier Walker.

– Vi noterer oss at FHI vil at ansatte i skoler og barnehager må anses som kritisk personell på lik linje med helsepersonell. Men forskjellen er at de som er ansatt i helsesektoren har muligheter for å bruke smittevernutstyr. Det har ikke de som jobber i skoler og barnehager.

Les også: Endrer regelverket slik at studenter og pensjonerte lærere kan bidra i skoler og barnehager

Frykter følgene

– FHI mener denne løsningen er den eneste som kan sikre at skoler og barnehager holdes åpne gjennom vinteren og våren i 2022. Er ikke det viktig da?

– Jo, men de sier samtidig at ansatte i skoler og barnehager må utsettes for en smitterisiko for at det skal skje. Og vi vet ikke hva som kommer av nye virusvarianter.

– Hvilken løsning mener dere i Skolenes landsforbund vil være den beste?

– Det er ikke et enkelt svar på det. Vi ser dilemmaet regjeringen står overfor. Men vår oppgave er å jobbe for at våre medlemmer og ansatte i skoler og barnehager skal være trygge på jobb. Slik situasjonen er nå, og slik FHI forespeiler at den vil bli i 2022, ser vi at de utsettes for risiko for smitte, for mer sykefravær og høy slitasje. Jeg frykter at for mange vil se seg om etter noe annet å gjøre.

Powered by Labrador CMS