Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap under pressekonferansen om koronasituasjonen.

Innfører gult nivå i barnehager, sfo og grunnskoler – rødt nivå i videregående skoler

Regjeringen strammer inn på tiltakene i skolene for å redusere antallet nærkontakter. De ber samtidig kommunene prioritere ansatte i skoler og barnehager for en tredje vaksinedose.

– I sum er belastningen på helsetjenestene stor allerede i dag. Ingenting tyder på at dette er i ferd med å snu, snarere tvert i mot. Derfor må vi ta grep, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han innledet mandagens pressekonferanse.

Smitteøkningen har vært stor de siste uke, og har bare fortsatt etter at regjeringen for en uke siden innførte nye tiltak. Søndag ble det registrert over 3600 nye smittetilfeller.

Støre understreket at det aller viktigste smitteverntiltaket vi har er vaksine. Han la samtidig vekt på at de helsefaglige rådene de har fått er svært tydelige: Antallet kontakter må ned.

– Vi har skjermet barn og unge så godt vi kan, men nå kommer vi ikke utenom tiltak som også går utover dem, sa Støre.

Regjeringen innfører derfor nå nasjonalt gult nivå i barnehager, sfo og barne- og ungdomsskoler. I videregående skoler innfører de rødt nivå.

Dette er de nye tiltakene

  • Alle som kan, skal ha hjemmekontor.
  • Folk skal holde seg mest mulig hjemme og begrense antall nærkontakter.
  • Reglene for hvor mange som kan være tilstede på arrangement, strammes inn. På leid sted innendørs kan man være tjue personer samlet. Utendørs kan man være femti personer samlet. Regler for hvor mange du kan ha på besøk hjemme, endres ikke.
  • Det blir skjenkestopp i hele landet.
  • De nye reglene skal vare i fire uker.

Gult og rødt nivå

Kunnskapsminister Tonje Brenna sier at situasjonen i skoler og barnehager er presset, og hun takket de ansatte for innsatsen de legger ned.

– Jeg vet at dere som jobber ute i skoler og barnehager trenger flere kolleger og bedre smittevern, sa Brenna.

Gult nivå i barnehager og grunnskoler innebærer at hele avdelinger og klasser er samme kohort. I barnehagene skal man ha faste ansatte per kohort. I skolen kan lærerne undervise i flere kohorter. Det er anbefalt at man ha egne uteområder til kohortene i barnehager og barneskoler. Elever i ungdomsskolen bør også holde avstand.

Rødt nivå i videregående innebærer undervisning i mindre grupper. Man må også vurdere alternerende oppmøtetider og bruk av hjemmeundervisning for å kunne sikre en meters avstand.

Brenna understreket at alle skoler og barnehager må være beredt på å kunne gå til rødt nivå dersom det blir nødvendig.

Kunnskapsministeren gjentok også at de gjør det lettere for pensjonister og studenter å kunne bidra i skoler og barnehager. Pensjonerte lærere vil ikke få kutt i pensjonen dersom de jobber som vikarer, og studenter vil kunne tjene mer enn lånekassen i utgangspunktet tillater.

Regjeringen oppfordrer også kommunene å prioritere ansatte i skoler og barnehager for en tredje vaksinedose.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) opplyste også om at de vil justere TISK-strategien for blant annet å sikre at ansatte i skoler og barnehager og elever skal kunne testes. Alle skolebarn skal testes før skolestart i 2022.

Slik er grønt, gult og rødt nivå

Grønt nivå:

Normal skole- og barnehagehverdag.

Gult nivå:

* Barnehager: Hele avdelinger regnes som en kohort. Faste ansatte per kohort. Unngå trengsel og tilstreb avstand mellom kohortene. Dele inn uteområder.

* Barneskoler: Hele klasser regnes som en kohort. Ansatte kan veksle mellom kohorter/klasser. Unngå trengsel og store samlinger. Tilstreb egne områder i skolegården

* Ungdomsskoler: Hele klasser regnes som en kohort. Ansatte kan veksle mellom kohorter/klasser, men holde avstand til elever hvis mulig. Unngå trengsel og store samlinger. Holde avstand i pauser/friminutt.

* VGS: Hele klasser kan ha undervisning sammen. Elever bør ha faste plasser i hvert klasserom eller faste samarbeidspartnere/-grupper. Ansatte kan veksle mellom klasser, men bør holde avstand til elever så langt det er mulig. Utenfor klasserommet oppfordres elever og ansatte til å holde en meters avstand i alle situasjoner. Unngå trengsel og store samlinger.

Rødt nivå:

* Barnehager: Dele inn barna i mindre kohorter. Faste ansatte per kohort. Unngå trengsel og store samlinger. Sikre avstand mellom kohorter som ikke samarbeider. Dele inn uteområder for å holde avstand mellom kohorter. Vurdere alternerende oppmøtetider for barn.

* Barneskoler: Dele klasser inn i mindre kohorter. Faste lærere til hver kohort så langt det er mulig. Tilstreb avstand mellom elever/ansatte. Unngå trengsel og store samlinger. Ha egne områder i skolegården for ulike klasser/kohorter i pauser/friminutt for å minske kontakt mellom ulike kohorter. Vurdere alternerende oppmøtetider for elever.

* Ungdomsskoler: Dele klasser inn i mindre kohorter. Kohortene bør ha faste klasserom. Ansatte bør komme til klasserommet. Tilstreb en meters avstand mellom elever/ansatte. Unngå trengsel og store samlinger. Holde avstand i pauser/friminutt og unngå kontakt mellom ulike kohorter. Vurdere alternerende oppmøtetider for elever.

* VGS: Dele inn elever i mindre grupper. Minst en meters avstand mellom elever/ansatte i alle situasjoner. Unngå trengsel og store samlinger. Vurdere alternerende oppmøtetider for elever.

Rekordmange barn smittet

Aldri før i pandemien har dessuten så mange barn blitt registrert smittet i Norge som de siste ukene.

Litt flere enn hvert femte registrerte smittetilfelle er en person på 10-19 år. Det er også den aldersgruppen med høyest smittetrykk, etterfulgt av barn på 0-10 år.

I uke 48 var det nærmere 10.000 registrerte smittede i aldersgruppen 0 til 19 år, viser VGs tall.

FHI anbefalte ikke stenging av skoler og barnehager

At skoler og barnehager forblir åpne er i tråd med anbefalingene fra Folkehelseinstituttet.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI uttalte til VG mandag at stenging av skoler kan føre til mer smitte, ikke mindre.

– Det å stenge skoler anser vi som et tiltak som erfaringsmessig kanskje ikke har så stor effekt på smittespredning. Vi har erfaring med at smittetall går opp etter ferie, så det er kanskje ikke det mest effektive vi gjør, sa Vold.

Powered by Labrador CMS