Streikemarkering i Oslo.
Streikemarkering i Oslo.

Å undergrave pensjon, er å undergrave profesjon

Debatt: Hvordan kan man ikke støtte streiken når det mulig kan resultere i at de ansatte flykter fra yrket for å sikre sin egen fremtidige økonomi?

Publisert Sist oppdatert

Etter en streikepreget høst i KS for en anstendig lønn, møtes nye streikende i disse dager for en streik om anstendig pensjon, nå i private barnehager tilknyttet tariffområdet PBL. Denne streiken rammer barn, foreldre og ansatte og det er ikke en streik vi ønsket oss.

Medlemmene våre streiker for både kollegaer og styreren sin. Dette handler om deres pensjon også.

Les også: Barna fortjener det beste, og det gjør også vi som jobber i private barnehager!

Private barnehager har en sentral rolle i norsk utdanningspolitikk og har gitt oss mulighetene for full barnehagedekning. Private barnehager, sammen med kommunale barnehager, oppnår en balanse vi trenger for å sammen møte kravene til dagens barnehager. Det skal ikke være det ene eller det andre, det skal være begge. Og da må diskusjonen om pensjon på bordet.

I skrivende stund har ansatte tilknyttet PBL en pensjonsavtale som ikke sikrer livslang AFP. Egenandelen er høyere, uttak av pensjon er rigid og gjør det vanskeligere å stå i jobb etter fylte 67. Dagens ordning gjør det i tillegg komplisert å bytte over til kommunal barnehage eller motsatt, uten å risikere at oppsparing starter på nytt. Pensjonsordningen er, i all sin enkelhet, langt dårligere enn i kommunal sektor og andre private tariffområder.

Les også: Dette handler streiken i PBL-barnehagene om

Pensjon henger sammen med rekruttering og bevaring. Det skaper gode, trygge arbeidsplasser med kompetente ansatte og høy status, noe barnehager allerede skriker etter, privat som kommunal.

Alle barn fortjener gode ansatte, og her er det gode ansatte som fortjener anstendig pensjon. Å undergrave pensjon, er å undergrave profesjon. Hvordan kan man ikke støtte streiken når det mulig kan resultere i at de ansatte flykter fra yrket for å sikre sin egen fremtidige økonomi? Vil vi da kunne tilby barna en gullstandard på deres begynnende utdanningsløp? Har vi som land råd til å miste selv en av de 36.000 som er ansatt i PBL-barnehagene, som kun ber om en pensjonsordning de fleste av oss tar som en selvfølge?

For å sitere Arnulf Øverland: Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv.

Støtt streiken!

Powered by Labrador CMS