Kent Ranum, Høyres ordførerkandidat i Trondheim ga Utdanningsnytt en tommel opp da vi møtte ham i sommer. Nå spørs det om han ikke biter negler i stedet..Foto: Ole Martin Wold

Tøffe forhandlinger i vente i flere byer

Valget ble svært jevnt i flere store byer. I Bergen går byrådet av, og i Trondheim venter tøffe forhandlinger.

I hovedstaden erklærte Høyres byrådskandidat seier valgnatta. Der har Høyre, Frp og Venstre flertall i bystyret. Høyre ble størst i Oslo med 32,6 prosent av stemmene.

– Jeg erklærer nå valgseier til borgerlig side og vil i morgen starte diskusjonen med de andre borgerlige partiene for å finne ut av hvordan vi kan danne grunnlag for et nytt byråd, sier Eirik Lae Solberg (H) til Aftenposten like før klokken 02.30.

De rødgrønne partiene (inkludert Rødt) har 27 mandater. Det trengs 30 for å få flertall. Dersom for eksempel Venstre lokkes til å skifte side, har de rødgrønne flertall, men da må også Rødt regnes med.

De rødgrønne kan få flertall uten Rødt hvis de får med seg Venstre og enten Partiet Sentrum eller KrF.

Trondheim: – Vidåpent

I Trondheim kan Ap, SV og Sp fortsette å beholde makta – hvis Rødt og MDG blir en del av samarbeidet. Det kan vise seg å bli vanskelig, så Høyres ordførerkandidat øyner fortsatt et håp om å få makten.

– Resultatet er vidåpent og uavklart, sa Kent Ranum (H) i halv to-tiden til Adresseavisen.

Ranums parti gjorde et godt valg og gikk fram 8,6 prosentpoeng til 29,9 prosent.

Byrådet i Bergen går av

Byrådsleder i Bergen Rune Bakervik (Ap) sier at byrådet han leder i Bergen, går av. Det sier Bakervik selv til NRK. 

Høyres Christine Meyer ligger an til å ta over plassen som byrådsleder, etter at Høyre og Fremskrittspartiet gjorde det best i kommunevalget i Bergen.

De borgerlige partiene får ikke flertall sammen med KrF og Venstre.

Meyer har åpnet for å samarbeide med andre partier om bybanen over Bryggen.

Blått flertall i Kristiansand og Stavanger

Like før klokka 3 var fem partier enige om borgerlig samarbeid i Kristiansand. Høyres Mathias Bernander blir ordfører, med støtte fra Frp, KrF, Venstre og Sp. Det er den første byen hvor makten blir avklart.

Det blir altså maktskifte i sørlandsbyen hvor Ap har hatt ordføreren.

I Tromsø kan Arbeiderpartiets Gunnar Wilhelmsen kanskje fortsette som ordfører, men da må han invitere flere partier inn i samarbeidet. Dagens koalisjon med SV, MDG og Sp holder ikke, og Rødt må bli med. Alternativt kan de rødgrønne få flertallet med KrF og Venstre, skriver Nordlys.

I Stavanger har den borgerlige blokken flertall. Dermed tyder det på at Høyres Sissel Knutsen Hegdal blir ordfører, skriver Stavanger Aftenblad.

Arbeiderpartiet trosset imidlertid den nasjonale trenden og gikk fram 6,7 prosentpoeng. De ble største parti med 32,2 prosent av stemmene, noe som er Aps beste valget på 40 år i Oljebyen.

Powered by Labrador CMS