Maktskiftet i Oslo stopper ny inntaksmodell i videregående skole

Høyre overtar makten i Oslo. På vei ut må Ap og SV ta med seg planene om ny inntaksmodell i videregående skole. 

Publisert Sist oppdatert

I hovedstaden erklærte Høyres byrådskandidat, Eirik Lae Solberg, seier valgnatta. Der har Høyre, Frp og Venstre flertall i bystyret. Høyre ble størst i Oslo med 32,6 prosent av stemmene. 

– Velgerne har gitt Høyre stor tillit. Og det skal vi takke dem for, sa Lae Solberg. 

Han vil allerede i morgen, tirsdag, kalle inn partiene som nå utgjør flertallet til samtaler. 

– Målet er å utstyre Oslo med nytt byråd og en ny politisk retning. Og at Anne Lindboe velges til ordfører, sa La Solberg til jubel fra salen. 

Byrådsleder Raymon Johansen (Ap) erkjenner nederlaget og gratulerer Høyre og den borgerlige siden i hovedstaden med valgseieren.

– Jeg visste at det ville bli krevende å vinne tre ganger på rad. Og det greide vi ikke. Det er trist. Men nå er det bare å gratulere, sa Raymond Johansen da han var gjest på Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen.

Stopper ny inntaksmodell

I skolepolitikken har spesielt en sak preget striden mellom blokkene denne valgkampen: Inntaksordningen i videregående skole. 

Arbeiderpartiet og SV har varslet at med valgseier, ville de gå bort fra karakterbasert inntak og innføre en såkalt blandingsmodell i Oslo. Alle partiene som nå utgjør flertallet i Oslo, har kjempet i mot. Og nå har de også vunnet makten til å avgjøre saken. 

I en debatt med Aps Raymond Johansen uttalte Eirik Lae Solberg at en slik inntaksmodell venstresiden ville ha vil føre til at elever mister motivasjonen fordi de selv ikke kan påvirke hvilken skole de kommer inn på. 

– Med en slik modell vil mange elever få drømmene sine knust fordi det ikke lønner seg å stå på for å komme inn på drømmeskolen, sa Lae Solberg. 

Men han sa også at han mener det er et problem at noen skoler har lave søkertall.

– Mange av disse skolene er gode skoler, men man må sørge for å heve disse skolene gjennom å gi dem mer ressurser, la dem utvikle egne linjer og egne fagtilbud som er attraktive blant elevene. Det har vi klart før, blant annet ved Ullern videregående, Elvebakken og Kongshavn, sa han. 

For dårlige resultater

Høyre har gjentatte ganger i valgkampen pekt på at de er mest opptatt av utfordringer tidligere i skoleløpet. Lae Solberg har trukket frem resultatene til Oslo-elevene på nasjonale prøver. 

– Alt for mange elever begynner på skolen uten å kunne godt nok norsk til å klare å følge undervisningen og alt for mange faller fra i videregående skole, selv om det har vært en positiv utvikling de siste årene. Det må vi gjøre noe med, sa Lae Solberg tidligere i høst. 

Powered by Labrador CMS