Juleønsker ønskeliste jul julestemning

Årets juleønske er styrket bemanning i barnehagene

Debatt: Kjære dere som bestemmer i landet vårt. Juleønsket i år er styrket bemanning i barnehagene, slik at vi har tid til hvert barn.

Publisert

En dag kom tre skolebarn, som tidligere hadde gått i barnehagen jeg jobber i, inn på mitt kontor. De var på vei hjem og ville bare stikke innom barnehagen. Jeg spør som jeg alltid gjør når jeg treffer tidligere barnehagebarn: «Hva husker du fra barnehagetiden i vår barnehage?».

Disse barna husket godt. De husket at vi puttet konditorfarge i melken og overrasket de andre, men én av de ansatte ble mest forfjamsa. De husket at de lekte mye, og de husket brevet de fikk fra nissen. Barna i barnehagen får som en adventskalender et brev fra nissen, hvor nissen fremsnakker barnet, nissen ser hva barnet er god til og hvilke fremskritt det har hatt det siste året. Nissen har fått hjelp av personalet til å observere og skrive brevet.

Hovedmålet til barnehagen er «en inkluderende barnehage som gir gode barndomsminner». Her vil jeg si at vi hadde nådd dette målet. Hva skal da til for at barn kommer ut av barnehagetiden slik disse barna gjorde?

Nok bemanning og nok tid

Det handler om nok bemanning og nok tid. Vi har mange ganger vurdert å slutte med brevet fra nissen, fordi det tar tid vi ikke har. Det skal skrives, men også gjøres et forarbeid før det skrives. Både barn og foreldre skal kjenne igjen barnet når brevet leses høyt.

Brevet skrives i pauser, hjemme på fritiden, på sovevakt og i planleggingstid som skulle ha vært brukt til annen planlegging. Innimellom klarer avdelingene å sette av tid i ukeplanen til å skrive, men når øyeblikket er inne, kan du være sikker på at det er sykdom i barnehagen og tiden er ikke der likevel.

Det kan virke som en fillesak, men brevet fra nissen er viktig for både barna og de ansatte i barnehagen. Det handler om å se hvert barn, bygge det opp, ha barnet i søkelyset foran hele gruppa og om magi. Det handler om å forebygge mobbing og/eller utenforskap. Det handler om å skape robuste barn.

Det er bemanningskrise i barnehagene, og det har vært det mye lenger enn vi har satt ord på det. Krav til profesjonalitet i barnehagene har økt betraktelig samtidig som rammene er uendret.

Noen ganger kan man tenke sånn at når man putter noe nytt inn, må noe annet ut. Så lenge innholdet i barnehagen er politisk styrt slik det er nå , kan man ikke velge bort noe. Skapet blir fullere og fullere. En kunne jo da tenke seg at de som pålegger flere oppgaver, også ga ressurser i form av bemanning til oppgavene, men det skjer ikke.

Bemanningsnormen blir ikke oppfylt

De ansatte i barnehage blir også syke, de har syke barn og har forpliktelser som kan medføre at de må være borte fra arbeid. Barnehagene har da ingenting å gå på, og bemanningsnormen blir ikke oppfylt.

Jeg kan røpe at det er ikke bare når det skal skrives brev fra nissen det mangler bemanning. Ansatte mangler hver dag i alle barnehager i hele landet. De mangler når pedagogene skal ha planleggingstid. De mangler når tidligvakt går hjem, og hele gruppen fortsatt er på avdelingen. De mangler når barna trenger voksenstøtte i leken. De mangler når barna skal kle på seg, spise, spille spill, leses for, i samtaler, når barna har det tøft og trenger trøst og i alle andre situasjoner der vi burde vært flere ansatte.

Så kjære dere som bestemmer i landet vårt. Juleønsket i år er styrket bemanning i barnehagene slik at vi har tid til hvert barn. Vi ønsker oss tid til å kunne fordype oss sammen med barna. Vi ønsker oss bemanning og tid til å skape den profesjonelle barnehagen, slik Stortinget og kommunene venter at vi skal ha.

Det er tid for de minste!

Powered by Labrador CMS