Tårevåt skoleavslutning i Afghanistan

Afghanske skolejenter gråter når de er ferdig i sjette klasse. Under Taliban-styret markerer det slutten på deres utdanning.

Publisert

13-åringen Bahara Rustam gikk ut av klasserommet på Bibi Razia-skolen i Kabul vel vitende om at hun ikke får lov å gå på skole mer. Hun har fått med seg bøker og skal lese videre hjemme.

– Å være ferdig i sjette klasse betyr at vi skulle ha begynt i sjuende. Men alle våre klassekamerater gråt og vi var veldig skuffet, sier hun.

På en annen skole i Kabul sitter 13-åringen Setayesh Sahibzada og lurer på hva framtiden bringer. Hun er lei seg fordi hun ikke kan gå videre i utdanningen.

FN advarer

– Jeg kan ikke stå på mine egne bein. Jeg ville bli lærer. Men nå kan jeg ikke studere eller gå på skolen, sier hun.

Etter at Taliban tok makten i Afghanistan, inntok Kabul og drev vestlige soldater og diplomater på flukt på dramatisk vis i september 2021, har de festet et hardt grep om det afghanske samfunnet.

De har kunngjort at jenter ikke kan gå på skole etter sjette klasse. Kvinner får heller ikke gå på universitetet.

Verdenssamfunnet har kommet med krass kritikk. FN er bekymret for at en generasjon afghanske jenter blir etterlatt.

Forrige uke sa utdanningsdepartementet til Taliban at afghanske jenter får lov å studere på religiøse skoler. Men det er uklart om de kan få utdanning i moderne fag der.

– Katastrofalt

Analytiker Muhammad Saleem Paigir advarer mot en katastrofe.

– Vi forstår at et folk som ikke er utdannet aldri kan være frie eller framgangsrike, sier han.

Taliban-styret har i tillegg nektet kvinner å jobbe i de fleste yrker samt adgang til mange offentlige steder. Kvinner er i stor grad forvist til hjemmet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS