En Taliban-soldat på vakt i Afganistans hovedstad Kabul.

FNs sikkerhetsråd hardt ut mot Talibans utestenging av kvinner fra skoler og universiteter

Sikkerhetsrådet ber om at kvinner og jenter får full tilgang til det afghanske samfunnet og uttrykker sterk bekymring over Talibans innskrenkinger.

Publisert

– Norge har forhandlet fram en felles uttalelse fra Sikkerhetsrådet, som gir kraftig kritikk av Talibans siste innstramminger av kvinners deltakelse i samfunnet, sier FN-ambassadør Mona Juul til NTB tirsdag kveld.

Sikkerhetsrådet er dypt urolig over meldingene om at Taliban har nektet kvinner og jenter adgang til afghanske universiteter, heter det i uttalelsen.

– Sikkerhetsrådet ber Taliban om å gjenåpne skoler og universiteter for jenter og kvinner, sier Juul.

– Det uttrykker også sterk bekymring over de humanitære konsekvensene ved å forby kvinnelige hjelpearbeidere å gjøre livsviktig innsats for millioner av afghanere i nød.

Slike begrensninger vil få umiddelbare, betydelige følger for hjelpearbeidet i landet, advarer FNs sikkerhetsråd.

Restriksjoner for kvinnelige hjelpearbeidere er i strid med forpliktelsene Taliban har gitt til det afghanske folk, samt forventningene fra verdenssamfunnet, heter det i uttalelsen.

Kvinner og jenter må få delta i Afghanistan på fullt, likestilt og meningsfullt vis, mener Sikkerhetsrådet.

Norge, som går ut av Sikkerhetsrådet ved nyttår, har ledet rådets arbeid med Afghanistan. Norske diplomater har gjennom julen hatt krevende forhandlinger med Sikkerhetsrådets medlemmer for å sikre en sterk samlet uttalelse mot Talibans fortsatte krenking av kvinners rettigheter, opplyser Utenriksdepartementet.

(©NTB)

uvakt@ntb.no



Powered by Labrador CMS