Sandra Borch går av som forsknings- og høyere utdanningsminister

På en pressekonferanse fredag kveld innrømmet Sandra Borch plagiat i hovedoppgaven hun skrev i 2014. Hun trekker seg som følge av dette.      

Publisert Sist oppdatert

Sandra Borch (Sp) går av som minister for forskning og høyere utdanning etter avsløringer om at masteroppgaven hennes innhold tekst som var like andres arbeid.

– Feilen, den er min, og det tar jeg det fulle og hele ansvaret for. Det har vært et stort privilegium å være statsråd i denne regjeringen, sa hun på en kort pressekonferanse fredag kveld.

E24 og Dagens Næringsliv har funnet flere passasjer i masteroppgaven hennes som er identiske med deler av to andre masteroppgaver. Hun oppga ikke de andre masteroppgavene som kilde, ifølge mediene. Også stavefeil i de identiske passasjene er med i Borchs oppgave, skriver de.

– Da jeg skrev min masteroppgave for rundt ti år siden, gjorde jeg en stor feil. Jeg hentet tekst fra andre oppgaver uten å oppgi kilde. Som statsråd for forskning og høyere utdanning har det vært viktig for meg å sikre at vi har et godt regelverk for gjennomføring av eksamener. Jeg ser at feilen jeg har gjort ikke er forenlig med å være ansvarlig for dette regelverket. Det er jeg veldig lei meg for og tar konsekvensen av ved å gå av som statsråd, sier Sandra Borch.

– Jeg har ikke full oversikt over hvor mye tekstlikhet det er i oppgaven. Det kan være flere eksempler på tekstlikhet i oppgaven enn det E24 viser til, sa Borch.

Hun forlot lokalet etter en kort redegjørelse uten å svare på spørsmål.

– Det er sikkert mange som har spørsmål, men jeg klarer ikke å besvare dem i dag. Det jeg har delt med dere i dag, det er det jeg vet på nåværende tidspunkt, og det jeg har å si om saken. Det ber jeg om forståelse for.

Statsminister Jonas Gahr Støre uttaler at det som er kommet fram, ikke er forenlig med tilliten som er nødvendig for å være forsknings- og høyere utdanningsminister. 

– Jeg har forståelse for at Sandra Borch synes denne saken gjør det vanskelig for henne å ha nødvendig tillit som statsråd for høyere utdanning, sier Støre.

Powered by Labrador CMS