Utdanningsetaten sendte elevlister til politiet – vekker sterke reaksjoner

Utdanningsetaten har sendt politiet oversikt over hvilke elever som starter ved åtte videregående skoler i Oslo. Hårreisende, mener Elevorganisasjonen. Venstre ber byråden rydde opp.

Publisert

– Dette er et klart brudd på personvernsregelverket, og må håndteres med stor alvorlighet, sier gruppeleder for Venstre i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke til Dagsavisen.

Avisen kunne tidligere denne uka fortelle at Utdanningsetaten i Oslo i flere år har sendt inntakslister med sensitiv elevinformasjon til forebyggende enhet ved Oslo politidistrikt. Listene inneholdt informasjon om til sammen cirka 13.000 elever, inkludert elevenes navn, fødsel- og personnummer, bostedsadresse, telefonnummer og e-post. Det er også gitt informasjon om elevenes forrige skole og karakterpoeng. Praksisen har pågått siden 2018, men ble avsluttet skoleåret 2020/2021.

Bakgrunnen for praksisen var ifølge etatens egen avviksmelding til Datatilsynet at de ønsket en «dialog mellom politiet og skolene om sammensetningen av grupper og klasser, slik at ungdom som har begått alvorlig kriminalitet eller står i fare for å begå alvorlig kriminalitet ikke får for tette konstellasjoner på samme skole».

Bjercke reagerer likevel.

– Nå må byråden rydde opp. Bystyret må få klare svar på hvorfor etaten ikke sjekket lovligheten av denne delingen i forkant, sier han.

Les også: Varsel mot Marte Gerhardsens underdirektør

– Har ryddet opp

Også Elevorganisasjonen er svært kritiske.

– Det er hårreisende å se at Utdanningsetaten har delt så omfattende personopplysninger for så mange elever, som det viser seg at så klart bryter med reglene for personvern, sier leder Edvard Botterli Udnæs til Dagsavisen.

Byråd for skole og oppvekst, Sunniva Holmås Eidsvoll svarer på sin side sier hun er fornøyd med at Utdanningsetaten har ryddet opp og meldt avviket til Datatilsynet. Hun understreker at politiet har bekreftet at all informasjon de har mottatt om elever er slettet, og forteller at etaten vil fortsette og videreutvikle samarbeidet med politiet.

– Et tett og godt samarbeid mellom skolene og forebyggende enhet i politiet kommer alle elever til gode, sier Eidsvoll.

Powered by Labrador CMS