Endrer tilskuddene til privatskolene etter kutt-protester

I fjor foreslo regjeringen å kutte tilskuddene til privatskoler, noe som førte til store protester over hele landet. Men nå innfører regjeringen en ny kompensasjonsordning i stedet. 

Publisert

Fjorårets kutt rammet rundt 150 kombinerte barne- og ungdomsskoler, deriblant Steinerskolen og Montessori. Regjeringen lovet den gang å kutte tilskuddene til privatskolene med 515 millioner kroner over fem år.

Først og fremst rammet kuttet kombinerte grunnskoler. Årsaken var at de fikk en form for dobbeltkompensasjon som ikke kom rene barneskoler eller ungdomsskoler til gode. (Les mer om kuttforslaget her

Det skapte store protester. En underskriftskampanje samlet inn flere titalls tusen underskrifter mot kuttplanene. 

Og nå snur de, og vil i stedet kompensere friskolene med 484 millioner kroner gjennom en endret ordning, melder NRK.

Fungerende generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund, Helge Vatne, sier de mottar nyheten med blandede følelser:

– Vi er glade for at regjeringen retter opp kuttet fra i fjor høst og at nesten alle pengene kommer tilbake. Samtidig er dette penger vi trodde vi hadde og som ble tatt fra oss, så noen voldsom jubel i taket er det ikke, sier hun til rikskringkasteren.

Høyres Margret Hagerup sier hun ikke tør å slippe jubelen løs ennå.

– Jeg jubler ikke før jeg ser det konkrete forslaget fra regjeringen. Det er oppsiktsvekkende å se hvor dårlig regjeringen behandler friskolene. Igjen snur regjeringen i tolvte time, samtidig som de i Stortinget har lagt fram lovendring som i årene fremover vil ramme de kombinerte friskolene hardt økonomisk, sier hun i en epost til NTB.

Powered by Labrador CMS