Slik ser det ut i Nesbyen.
Slik ser det ut i Nesbyen.

Flommen stenger barnehager og SFO i Nesbyen

Onsdag holdt både barnehager og SFO i Nesbyen stengt. Det må de trolig torsdag også. Flommen som har rammet Hallingdal-kommunen er trolig den største på over 100 år. 

Publisert Sist oppdatert

– Barnehagene har vært stengt onsdag, det samme med SFO. Vi planla egentlig å ha et beredskapstilbud, blant annet for barn som har foreldre som regnes som kritisk personale, men det lot seg ikke gjøre, sier kommunalsjef for oppvekst og kultur i Nesbyen, Hanne Brunborg. 

Årsaken er at vannet ikke bare stenger for ferdsel inn i kommunen, men vannet deler også kommunen i fem-seks områder.  

– Folk kommer seg rett og slett ikke frem, sier Brunborg. 

Der hun står raser elva forbi utenfor. Flommen er den største i Hallingdalsvassdraget på over 100 år, skriver lokalavisa Hallingdølen. Bildet i denne saken er det ordfører i kommunen som har tatt med drone. Det viser hvordan vannet deler bygda i to og ligger i hele sentrumskjernen. 

– Det er forferdelig trist. Heldigvis er vi et tett lite lokalsamfunn, folk hjelper hverandre og er takknemlige for den bistanden kommunen har gitt, forteller kommunalsjefen. 

31 bor i Idrettshallen

Hun er en del av krisestaben i kommunen. De har vært nødt til å flytte ut av rådhuset og inn på Elverhøy helsetun. Både strøm og internett har vært ustabilt, men ved helsetunet har de tilgang på aggregat. Hanne Brunborg har løpende kontakt med lederne i oppvekstseksjonen. 

– Vi må planlegge fra dag til dag. Men sånn det ser ut nå må vi nok fortsette med hjemmekontor og nedstengte tilbud i alle fall i morgen også. Det skal visst regne enda mer i kveld og i natt, sier hun. 

Skolene i Nesbyen ligger utenfor det flomutsatte området.  Idrettshallen, som ligger vegg i vegg med ungdomsskolen, huser nå 31 av innbyggerne som er blitt evakuert fra hjemmene sine. Kommunen har ca. 200 evakuerte samlet. 

Brunborg forteller at de i tillegg til å jobbe med umiddelbare tiltak, også vil sikre at barna kan føle seg trygge når de skal komme tilbake til barnehage og SFO igjen. 

Men en del arbeidsoppgaver har de vært nødt til å sette på vent. 

– Vi skulle vært i gang med detaljplanleggingen av kommende barnehage- og skoleår, men det er blitt utsatt. Heldigvis har vi mange dyktige ansatte så jeg er helt sikker på at vi skal klare å hente oss inn igjen, sier kommunalsjefen. 

Powered by Labrador CMS