Ønsker Utdanningsforbundet å bli kvitt oss pensjonister?

Debatt: – Det virker som dobbeltkommunikasjon når UDF oppmuntrer til fortsatt medlemskap ved nådd pensjonsalder og samtidig behandler gruppen på denne måten.

Publisert Sist oppdatert

Åpent brev til sentralstyret og representantskapet i Utdanningsforbundet 

Vi registrerer at få av forslagene fra aktive pensjonistråd nådde fram til sakskartet på landsmøtet 2023, og de få som sto der, ble ikke vedtatt. 

Samtidig opplever vi en økning av medlemskontingenten for pensjonister fra 624 til 960 kroner, en økning på over 50 prosent; i seg selv en uakseptabel økning fra et år til et annet. Dette er naturligvis en økning pensjonistmedlemmene har reagert sterkt på, og vi har opplevd utmeldinger ved årsskiftet, noe som er uvanlig hos oss.

Kontingentforslaget ble fremmet av sentralstyret med begrunnelse om lik kontingent for alle medlemmer uten lønnsinntekt. Dette høres jo fornuftig ut, men man burde heller foretatt en gradvis tilpasning over fireårsperioden for å unngå en så uakseptabel økning for pensjonistene. 

Pensjonistene utgjør den store gruppen endringen berører, og det ville betydd lite for Utdanningsforbundets økonomi om andre medlemmer uten lønnsinntekt heller hadde gått ytterligere ned i kontingent, dette særlig sett i lys av debatten rundt kontingenter og regnskap som viste at økningen ikke skyldtes behov for å styrke organisasjonens økonomi.

Hvorfor var det så viktig å gjennomføre likestillingen og kontingentøkningen så raskt? Det kom ellers tydelig fram i debatten at det var viktig å holde kontingenten så lav som mulig for å beholde og rekruttere medlemmer; jamfør diskusjonen rundt maksimumskontingent og ledere. 

Man kan derfor undre seg over at Utdanningsforbundet ensidig øker kontingenten for pensjonistene kraftig, samtidig som de avviser alle forslag om en mer demokratisk organisering av en så stor andel medlemmer i organisasjonen. Det virker som en dobbeltkommunikasjon når man på nettsidene oppmuntrer til fortsatt medlemskap ved nådd pensjonsalder og samtidig behandler gruppen på denne måten.

Betyr den kraftige økningen for pensjonister at Utdanningsforbundet ikke er så interessert i å beholde oss som medlemmer allikevel?

Det var det tidligere sentralstyret som aktivt motarbeidet forslagene fra pensjonistråd rundt om i landet. Kan vi håpe at den nye ledelsen, sentralstyret og representantskapet vil se på pensjonistene med andre øyne og i større grad se med velvilje på innspill fra pensjonistrådene?

Med vennlig hilsen pensjonistrådet, Utdanningsforbundet Asker

Kjersti Brødremoen, Arnt-Jørgen Nilsen, Morten Mejlbo, Anne Havik, Torunn Gjedebo, Mette Ølstad, Inger- Eline Sandbekk og Jytte Steenholdt

Powered by Labrador CMS