Antallet gatebarn i Turkmenistan har nylig økt, særlig i de største byene og nær markeder.

Tar fra lønna til lærere for å gi til gatebarna

Regjeringen i Turkmenistan kutter hver måned i lærernes lønninger for å hjelpe tiggende barn.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen har besluttet å holde tilbake en del av lønnen til alle landets lærere, og pengene skal gå til tiggende gatebarn. Initiativet kom fra kommunestyret i byen Turkmenbaši, der fenomenet er utbredt, skriver AsiaNews.it, et offisielt pressebyrå for den katolske kirke.

200 manat, det vil si 57 amerikanske dollar, trekkes fra lærerlønnen hver måned. Barn som er kjent av politiet for tigging, vil bli forsynt med mat og klær. Hvis lærere nekter, vil det føre til inspeksjon og oppsigelser.

Ifølge AsiaNews tør ikke lærerne protestere høyt mot beslutningen. Lærernes lønninger er for øvrig allerede redusert for å dekke andre utgifter som ikke har noe med deres pedagogiske arbeid å gjøre: kjøp av frøplanter til nye avlinger, luking av bomullsmarker og høsting av bomull, kostnader ved silkebroderi, offentlige seremonier og renovering av skolebygninger.

Økende antall gatebarn

Antallet gatebarn i Turkmenistan har økt nylig, særlig i de største byene og nær markeder. De regionale internatskolene mangler plasser til å ta imot dem, og i barnehjemmene sulter barna. Kommunene vet ikke hva de skal gjøre og skyver derfor ansvaret over på lærerstaben.

Ofte vokter barna søppelkasser, som de går gjennom så snart noen kaster noe. Mange av barna blir tatt i å prøve å stjele fra butikker eller markedsboder.

I byen Bayramali i regionen Mari, rappet barn kledd i filler kjeks ved utgangen i en butikk rett før stengetid. En mann klarte å fange ett av barna. Gutten sa han gikk i tredje klasse, men i stedet for å gå på skolen, måtte han lete etter mat til sine to yngre brødre. Mannen betalte kjeksene og lot ham gå.

Fedre som jobber utenlands

Tiggerbarnas fedre er gjerne sesongarbeidere i utlandet og sliter med å sende penger for å forsørge familiene sine, skriver AsiaNews.it. Mødrene har ikke tid til å ta hånd om barna sine, da de bruker store deler av døgnet til å prøve å skaffe ekstra inntekter, men sjelden lykkes i det.

Politiet prøver å spre tigger-gjengene, forsøker å tvinge barna til å bli på skolen og insisterer på at lærerne ikke skal svikte sin undervisningsplikt.

Ifølge nyhetsnettstedet blir initiativtakere som samler inn penger til barn i vanskeligheter, hindret i dette av staten og anklaget for «veldedige utskeielser» fra midler skjult for skattemyndighetene.

Regjeringen kommenterer hverken den voksende arbeidsledigheten eller den synkende levestandarden, og den gir heller ikke tilleggshjelp til de fattigste innbyggerne. Tvert imot gjentar regjeringen at en overflod av matproduksjon er sikret, avslutter AsiaNews.it.

Powered by Labrador CMS