Lærervikar får ikke fast jobb etter dom i Høyesterett

En dom fra Høyesterett slår fast at lærervikarer som ikke har godkjent lærerutdanning ikke har krav på fast jobb etter tre år.

En kvinne som hadde jobbet som lærervikar i mer enn tre år krevde fast jobb i Nord-Fron kommune, men fikk nei av kommunen. Kvinnen er utdannet barnevernspedagog med videreutdanning i spesialpedagogikk, men har ikke lærerutdanning.

I arbeidslivet for øvrig har arbeidstakere etter arbeidsmiljøloven rett til fast stilling hvis de har vært midlertidig ansatt i mer enn tre år, og spørsmålet i denne saken var om denne regelen også gjelder for lærervikarer som ikke har godkjent lærerutdanning.

Kvinnen, som hadde LO og Fagforbundet i ryggen, tapte saken i både tingretten og lagmannsretten, og nå har også Høyesterett gitt kommunen medhold i en sak som kan få stor betydning for mange ansatte i skolen.

Høyesterett konkluderer nemlig med at retten til fast stilling ikke gjelder ved midlertidige ansettelser med hjemmel i opplæringsloven.

«Ifølge forarbeidene til loven har lovgiveren, av hensyn til kvaliteten på undervisningen, valgt å reservere faste stillinger for formelt kvalifiserte lærere. Denne ordningen er ikke i strid med et EU-direktiv om midlertidige ansettelser, og EØS-retten tilsier ikke en annen løsning enn det som følger av internrettslige kilder», heter det i en pressemelding fra Høyesterett.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS