Lovfest rettigheten til samiske læremidler

Dagens situasjon rundt læremidler på samisk er uakseptabel.

Publisert

Resolusjon vedtatt på fylkesårsmøtet til Utdanningsforbundet Nordland:

Det har i flere tiår vært kritisk mangel på lærebøker og andre læremidler på samisk. Det samiske lærermiddelutviklermiljøet er lite, og på grunn av lavt elevtall har utviklerne liten inntjening på salg av samiske læremidler. Læremiddelutvikling utføres ofte på deltid av lærere, noe som også kan være med på å svekke rekrutteringen av samiskspråklige lærere om det ikke blir tatt tak i situasjonen. 

Utvikling av språkkompetanse og utvikling av gode pedagogiske opplegg er krevende med dagens dårlige tilgang til læremidler, og samisklærere må bruke mer tid på å utvikle god undervisning i mangel på gode læremidler som støttestruktur.

Opplæringsloven § 9 sier at læremidler skal foreligge på både bokmål og nynorsk til samme tid og samme pris. Samiske elever har pr. i dag ikke en tilsvarende lovfestet rett til samiske læremidler. Ettersom opplæringsloven gir samiske elever rett til opplæring i og på samisk, legger Sametinget til grunn at loven implisitt gir elevene rett til samiske læremidler. 

Utdanningsforbundet Nordland mener likevel at det er nødvendig å lovfeste en rett til læremidler på de tre samiske språkene, på lik linje med elevers rett til læremidler på bokmål og nynorsk. Dette begrunner vi med at samer er anerkjent som urfolk med rett til å sikre og utvikle sitt språk og sin kultur, og at dagens situasjon rundt læremidler er uakseptabel.

På bakgrunn av den totale situasjonen for samiske lærere, med høy arbeidsbelastning, små fagmiljø og behovet for å rekruttere flere lærere til å undervise i og på samisk, er det viktig å prioritere arbeidssituasjonen for samiske lærere som underviser i og på samisk. For å kunne rekruttere flere til å ta samisk barnehagelærerutdanning og lærerutdanning bør flere insentiver iverksettes. 

En lovfestet rett til samiske læremidler vil være med på å bidra til å øke status for samiske språk, og bidra til en lettere arbeidssituasjon for samisklærere. Enn så lenge vi har disse utfordringene, er det også nødvendig å kreve flere insentiver for å kompensere for den nåværende arbeidsbelastningen samt styrke rekrutteringen til samiske lærerutdanninger på alle nivå.

Forslag til insentiver for å rekruttere flere samisklærere:

  • nedsatt leseplikt i skolen, og mer ubunden/arbeidsplanfestet tid i barnehager for samisklærere
  • særskilte stipendordninger som legger til rette for at flere samiskspråklige tar lærerutdanning
  • særskilte støtteordninger for å legge til rette for at lærere kan studere samisk språk
Powered by Labrador CMS